Marit Paulsen (FP) anser att lagstiftningen är bra men kontrollerna brister Foto: SVT

Paulsen: ”Vi måste ha ett matens FBI”

Uppdaterad
Publicerad

Marit Paulsen (FP), som i nio år jobbat med djurskydd och matfrågor som europaparlamentariker, tycker att lagstiftningen är bra – det kontrollen av livsmedel som brister.

– Vi har inga möjligheter som konsumenter att kontrollera vad maten innehåller. Vi måste inse att detta är en ”polisuppgift” säger Paulsen till SVT:s Aktuellt.

Marit Paulsen anser att det är ett problem att kontrollen av livsmedel är spridd över så många instanser – att kommunerna, livsmedelsverket och jordbruksverket alla är inblandade.

Hästköttsskandalen 2013

– Det är fel att lägga ett så stort ansvar på kommunerna. Större kommuner kanske klarar kontrollerna men för små kommuner är det svårt  att hålla sig med tillräcklig kompetens att utöva ordentlig kontroll.

Paulsen vill i stället samla kontrollen till en enda myndighet, ett förslag hon också framför till sina kollegor i alliansen. 

– Vi måste ha ett matens och djurens FBI på EU-nivå, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästköttsskandalen 2013

Mer i ämnet