”Vi måste höra stöveltrampet från fascisterna”

Uppdaterad
Publicerad

”Vi får aldrig glömma, aldrig förneka och aldrig förringa detta sår i mänsklighetens historia”. Det sade statsminister Stefan Löfven (S) när han deltog vid en stor manifestation på Raoul Wallenbergs torg på 70-årsdagen av befriandet av Auschwitz.

Stefan Löfven inledde med att tala om vikten av att aldrig glömma förintelsen.

– Vi måste ge en röst åt de förlorade papporna, mödrarna, bröderna och systrarna. De som överlevt blir äldre och arvet efter dem måste bäras vidare av nya generationer, sade statsministern.  

Stefan Löfven anknöt också till mer aktuella händelser.

– I dag måste vi lyssna på de hotades röster. Vi måste höra stöveltrampet från de fascister som återigen marscherar i vår närhet.

Löfven lyfte upp terrorattackerna mot judar i Toulouse, Bryssel och Paris, förföljelsen av romer i Ungern och Rumänien samt trakasserierna mot homosexuella i Ryssland.

– Detta oresonliga hat mot våra medmänniskor som nu sprids i Europa. Vi måste göra allt i vår makt för att bekämpa just detta hat.

Också i Sverige

Stefan Löfven menade också att Sverige inte är fredat från hatet.

– Vi måste öppet och ärligt prata klarspråk om det som sker. Det är dags att lära av historien och aldrig låta hatet få fäste i vårt samhälle.

– Ungefär 5500 hatbrott anmäls varje år i vårt land. Antisemitiska, rasistiska, homofobiska, islamofobiska. Fördomar och konspirationsteorier sprids. Synagogor och moskéer vandaliseras och romska läger bränns och förra veckan fick vi återigen höra vittnesmål om förföljelsen av judar i Malmö.

”Jag vägrar”

– Människor berättar att de inte längre vågar bära sin kippa och davidsstjärna. Föräldrar känner inte längre trygghet med att skicka sina barn till skolan och överlevare säger att de återigen är rädda.

– Jag vägrar som människa, som svensk, som statsminister att tystlåtet tolerera detta. Alla människor ska kunna känna trygghet och utöva sin tro i vårt land – känna trygghet i sin identitet och kultur. Inget annat kan vi acceptera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.