Salomon Sand, toxikolog på Livsmedelsverket. Foto: SVT

Livsmedelsverket: Vi ser allvarligt på problemet

Uppdaterad
Publicerad

Arsenik är ett potentiellt gift som kan öka risken för cancer – men det saknas ett gränsvärde för hur mycket arsenik man bör äta varje dag. Som konsument bör man inte äta för mycket risbaserade produkter och variera sig mellan olika märken, menar Livsmedelsverket.

Åtta frågor om arsenik till Salomon Sand, toxikolog på Livsmedelsverket.

Vad är arsenik?

Arsenik i ris

– Arsenik är ett ämne som, liksom många andra tungmetaller, finns naturligt i marken. Sedan har det också tillförts miljön som en miljöförorening. Det är ett ämne man inte kan komma bort ifrån helt, men det har tillförts mer på grund av industriell användning.

Vad händer när man får i sig arsenik?

– Arsenik är ett potentiellt gift. Den riktvärdering vi har i dag baseras på arsenikens cancerframkallande potential. Som med många kemikalier kan arsenik potentiellt ha andra effekter, men där är informationen inte lika bra. Så det är cancer som arsenik bedöms kunna orsaka.

Är det extra farligt för barn att få i sig arsenik varje dag?

– Ja, barn är generellt sett känsligare, mycket på grund av att de får i sig mer i relation till hur stora de är. De äter mycket i relation till sin kroppsvikt så dosen blir större.

Vad säger ni om den mätning som SVT har gjort?

– Vi bedömer att det är höga halter, definitivt. Vi ser allvarligt på problemet och vill titta vidare på det och kartlägga situationen bättre, för att komma fram till möjliga åtgärder för att kunna ha ett bättre säkerhetstänk när det gäller arsenik i livsmedel.

Hur farligt är det här?

– Det är ingen akut risksituation för de som äter sådana här produkter. Riskvärdering baseras på vad som händer om man får i sig nivåerna under en väldigt lång tid, om det då kan öka risken för cancer. Det behöver inte betyda att det är en risk här och nu för konsumenten. Men vi ser allvarligt på problemet och det har en hög angelägenhet för oss som myndighet.

Hur ska man tänka som ris som konsument?

– Man ska försöka variera sig mellan både märken och inte bara äta risbaserade produkter. Det är vår rekommendation i dag. För två år sedan gjorde vi en undersökning där vi bland annat undersökte arsenik i barnmatsprodukter. Då tog vi också fram vissa riktlinjer, som att man ska undvika risdrycker till barn under sex år och också att man ska variera produkterna i den mån man kan, med till exempel majsprodukter för barn.

Varför har vi inte i dag ett gränsvärde för hur mycket arsenik produkter får innehålla?

– Att sätta gränsvärden är en EU-gemensam process och många länder ska komma överens, därför drar det ut på tiden. När det gäller arsenik så skärptes riskvärderingen för ett antal år sedan och som en konsekvens av det har EU-kommissionen börjat diskutera reglering för arsenik. I början av nästa år hoppas man på EU-nivå ha en ny reglering för arsenik.

Vad har företagen för ansvar?

– De måste försöka anpassa sig bättre till den skärpta riskvärderingen. Det handlar om att försöka hitta sätt att sänka nivåerna. När vi gjorde en undersökning för ett par år sedan tog vissa företag bort sina produkter just på grund av arsenik och annan tungmetall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arsenik i ris

Mer i ämnet