Foto: Scanpix

”Vi ska ha lägst arbetslöshet i EU”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven inledde kongressen med att hålla sitt första kongresstal som partiordförande.

– Jag känner mig hyggligt avslappnad och tänkte ett tag att jag skulle sjunga det här anförandet, skämtade Löfven.

Löfven angrep i sitt tal regeringen.

S-kongressen 2013

– Det verkar som om Sverige har en regering vars paradgren är att inte ta ansvar, sade Löfven.

Han pekade att det i dag är 427 000 människor som söker jobb samtidigt som det finns företag som vill anställa men inte hittar personal med rätt kompetens.

Lägst arbetslöshet i Europa inom sex år

Löfven uppgav att S-kongressen ska staka ut vägen mot full sysselsättning och satte upp ett nytt sysselsättningsmål för Socialdemokraterna: Inom sex år ska Sverige öka antalet som arbetar och antalet timmar så att Sverige har lägst arbetslöshet i EU.

Löfven uppgav att målet är väldigt ambitiöst och att det kommer att kräva en kraftfull politik. Han varnade för att många kommer att säga att målet inte kan nås.

– Det blir inte enkelt, men det ger oss ett tydligt fokus och med hårt arbete varje dag tar vi oss dit steg för steg, sade Löfven, som dessutom betonade att slutmålet är full sysselsättning.

Socialdemokraterna hade under statsminister Göran Persson ett mål om på fyra procent. Enligt Löfven är hans mål mer ambitiöst och skulle motsvara tre procent med den tidens sätt att mäta arbetslöshet.

”Kommer att kräva stora resurser”

Löfven uppgav vid den efterföljande presskonferensen att det nya arbetslöshetsmålet kommer att kräva stora resurser, men att målet inte kommer att stå över det finanspolitiska ramverket för de offentliga finanserna.

– Vi ger aldrig upp det finanspolitiska ramverket, sade Löfven.

Han fick frågan om målet kommer att innebära en utbyggnad av den offentliga sektorn.

– Nej, det här kommer att tarva mycket politik, som den ekonomiska politiken för att skapa bästa möjliga resurser och det kräver en näringspolitik för nya jobb i både privat tillverkningsindustri och privat tjänstesektor. Alla sektorer får bidra. Men det kräver också matchning. I dag har vi företag som vill anställa men inte kan, sade Löfven.

Han fick också frågan om målet kräver att partiledningen säger ja till SSU:s förslag om en ungdomsgaranti på tre månader.

– Vi kommer att diskutera det här under kongressen. Det är så här, vi och SSU står på samma linje i den här frågan, sade Löfven.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

S-kongressen 2013

Mer i ämnet