Foto: SVT

”Vi ska ta fram antiterroriststrategi”

Uppdaterad
Publicerad

Hårdare koll på Schengenområdets gränser utåt. Kontroll av personuppgifter vid flygresor. Det är några av de åtgärder som Stefan Löfven vill se för att skydda samhället mot terrorism. –Vi ska ta fram en antiterroriststrategi under första halvåret, sade han i Agenda.

Stefan Löfven sade att han nyligen varit på ett möte med Europeiska rådet där just sådana åtgärder diskuterades.

– Schengenområdet är ju till för att vi ska kunna resa fritt inom det men då måste vi också hålla koll på gränserna utåt. Sverige är ganska bra på det men inte alla länder är det, sade han.

Terrordåden i Köpenhamn

Han menade också att kontroll av personliga uppgifter vid flygresor kan vara en effektiv åtgärd – namn, flygbolag, reserutt med mera.

Lägga ihop uppgifter

– I antidrog- och antitraffickingarbete har det visat sig att man kan komma på en hel del genom att lägga ihop den här typen av uppgifter. Man kan se mönster. Då ska vi använda det.

På frågan om det här riskerar att inkräkta på människors integritet sade han att registren inte blir tillgängliga för vem som helst utan ska användas i ett visst syfte.

– EU-kommissionen i samarbete med EU-parlamentet ska ta fram ett förslag till hur det ska fungera. Man kan t ex se om samma vuxen åker bakom samma barn på flera resor – då är det troligen trafficking. Liknande information kan man få när det gäller terrorism.

Den anti-terroristatrategi som ska tas fram ska innehålla sådana hårda, polisiära åtgärder men också ett demokratiarbete, sade han.

På frågan om Säpo och polisen ska få mer resurser svarade han:

– Det får vi återkomma till.

Stefan Löfven sade också att han känner stor sorg och vrede över de oskyldiga människor som fått sätta livet till i det senaste dygnets terrorhändelser i Köpenhamn.

– Det är fullständigt oacceptabelt att ge sig på yttrandefriheten och demokratin och försöka sätta skräck i samhället. Jag känner en stor beslutsamhet att vi ska aldrig låta oss knäckas.

”Vi har ett problem”

Men han sade också att vi i Sverige måste se öppet på att vi har ett problem.

– Många judar känner sig hatade och hotade och det är inte okej. Vi ska ta tag i problemet och inte försöka dölja det. Vi måste hitta en balans mellan polisiära uppgifter och demokratiarbetet där alla individer har ett ansvar.

Han sade också att han har stor förståelse för att judar i Sverige känner sig skrämda av attentatet mot synagogan i Köpenhamn.

– Det hade kunnat bli en fruktansvärd massaker.

Löfven framhöll att efter det försök till terrordåd som skedde i Stockholm 2010 har beredskapen höjts och nu har den höjts ytterligare. Han betonade flera gånger att enbart polisiära åtgärder inte räcker, utan det behövs också demokratiarbete.

Samarbete med idrottsrörelsen

– Alla individer i civilsamhället måste stå upp för demokratin. Där har vi jättemycket att göra i samarbete med idrottsrörelsen och scoutrörelsen och allt vad det är. Vi har en fördel i Sverige att vi har många civilia organisationer.

Han har själv tidigare i veckan träffat företrädare för muslimska och judiska rådet, sade han, och efter dåden i Köpenhamn har han på nytt pratat med dem.

Löfven vill se manifestationer där människor med olika trosuppfattningar samlas.

– Jag har börjat prata med några ledare i dag om en manifestation för demokrati och människovärde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet