Försvarsministern: ”Vi värnar svensk suveränitet”

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret avslutade i dag den intensiva sökinsatsen efter den misstänkta ubåten i Stockholms skärgård. Försvaret har inte lyckats hitta någon farkost och försvarets förmåga har ifrågasatts. Men försvarsminister Peter Hultqvist (S) är stolt över insatsen, även om han säger att det finns förbättringspotential.

Enligt Peter Hultqvist fanns det tydliga indikationer på ”främmande underrättelseverksamhet” i Stockholms skärgård och i Aktuellt säger han att den veckolånga insatsen var viktig.

– Den var nödvändig, försvarsmaktens främsta uppgift är att värna svensk suveränitet och integritet. Det var det man gjorde.

Insatsen i Stockholms skärgård

Men samtidigt vet vi inte om svenskt vatten har kränkts eller i så fall vilken nation som ligger bakom?

– Det är vår folkrättsliga plikt att agera. Nu ska vi värdera den information vi fått, men det är många gånger finstilt information. Men det kommer en rapport så småningom, där man värderat informationen. Jag har också sagt att jag vill ha en analys av vår förmåga, vilka som är våra styrkor och områden där vi kan förbättras.

Vilken signal har Sverige skickat genom insatsen?

– Att vi värnar vårt territorium och vår suveränitet. Det är en viktig signal till omvärlden.

Men samtidigt skulle en främmande nation kunna dra slutsatsen att man kan gå in på svenskt vatten och att det då inte blir några konsekvenser?

– Jag har fullt förtroende för det man har gjort och jag vill tacka de som har arbetat med insatsen.

Har vi kommit så långt som man kan komma?

– Jag tycker man har gjort allt man kan och jag har fullt förtroende för försvarsmakten.

Tre observationer på en misstänkt undervattensfarkost gjordes av privatpersoner, observationer som tillsammans med bilder var de kanske tydligaste bevisen försvaret använde sig av.

Måste man förlita sig på privatpersoner?

– Vi bör värdera våra styrkor och våra förbättringspotentialer och titta på vilken framtida förmåga vi ska ha. Men allmänheten är alltid en viktig faktor.

FAKTA: MASSIV INSATS EFTER TIPS

  • Fredagen den 17 oktober offentliggjorde Försvarsmakten att en insats mot misstänkt främmande undervattensverksamhet satts i gång i Stockholms skärgård, sedan ”en sagesperson” lämnat mycket ”trovärdiga uppgifter”.
  • I lördags utökades insatsen med ytterligare fartyg. På kvällen skrev Svenska Dagbladet att mycket tyder på att en skadad eller saknad rysk undervattensfarkost finns i skärgården.
  • I söndags släppte försvaret en bild på vad som antogs vara en främmande ubåt. Försvaret uppgav också att ytterligare två likande observationer fanns.
  • I onsdags meddelade försvaret att operationen i Stockholms skärgård skulle gå in i en ”ny fas”. Operationen skulle lösas med de resurser som fanns tillgängliga. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet