Deltagarna strider under den årliga FoteFighten på lördagen. FoteFighten är en träningshelg i vikingastrid på Fotevikens museum i Höllviken. Foto: TT

Vikingar förbereder slag på Irland

Uppdaterad
Publicerad

Över hundra vikingar drabbar samman med riktiga vapen i Skåne under helgen. Men slaget är bara en övning inför ett stort slag nästa vecka. Då ska krigarna återigen försöka sätta irländare på plats.

– Vi värmer upp och använder yxa, kniv och pilbåge. Allting är autentiskt men eggarna är inte skarpslipade, säger Ragnar Wick som företräder vikingasällskapet Skåne Lag.

Under helgen slåss 110 män och kvinnor vid det arkeologiska friluftsmuseet Foteviken i Höllviken utanför Malmö. Krigarna kommer från bland annat Tyskland, Danmark, Åland och Sverige. Men de skånska våldsamheterna är bara en uppvärmning inför nästa veckas stora begivenhet.

– Vi ska slåss på Irland vid tusenårsjubileet av the Battle of Clontarf, berättar Ragnar Wick samtidigt som han försöker överrösta krigsvrål i bakgrunden.

Det berömda slaget vid Clontarf utkämpades utanför Dublin under långfredagen 1014. Den gången vann irländarna, och vikingarnas epok fick därmed ett oerhört blodigt slut på den gröna ön. Men det hindrar inte Skåne Lag nu.

– Krigare från hela världen samlas för att festa och slåss.

Det här låter väldigt våldsamt?

– Vi har ett genuint historiskt intresse. Det är en form av kampsport och lång träning ligger bakom. Vi får faktiskt färre skador än fotbollsspelare.

Fakta: Slaget vid Clontarf

  •   Slaget vid Clontarf strax utanför Dublin utkämpades under långfredagen 1014.
  •   Vikingarna, som var allierade med kungen av Leinster, Mael Morda, var involverade i en maktstrid med kung Brian Boru, kung av Munster och från 1002 kung av Irland.
  •   Kung Brian Boru dog under det blodiga slaget, som irländarna trots det vann.
  •   Den 23 april 1014 anses vara slutet för vikingaepoken på Irland.

Källa: Vikingeskibsmuseet.dk (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.