Via en hemsida kan alla Luleåbor, kommunanställda, anställda vid Lulebo och Luleå Energi rapportera om eventuella missförhållanden. Foto: TT

Mörkt för svenska kvinnor i IT-bransch

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor mansdominans inom IT-branschen, och andelen kvinnor dalar i de flesta av världens länder. Och även i Sverige är läget mörkt, enligt nätverket Geek Girl Meetup.

Behovet av IT-kunskaper hos världens befolkning ökar ständigt, och enligt siffror från Europakommissionen kommer det att krävas kunskaper inom informations- och kommunikationsteknologi för att kunna utföra hela 90 procent av alla jobb redan 2015.

Men vad gäller könsrepresentationen inom IT- och datateknikbranschen råder en snedfördelning, där männen dominerar stort medan andelen kvinnor inom sektorn minskar, enligt Linda Sandberg, ordförande i Geek Girl Meetup, som är ett nätverk som arbetar för att lyfta kvinnliga förebilder inom branschen.

– I dagsläget är 20 procent av de anställda inom IT-sektorn kvinnor, men vi ser nu att kurvan går nedåt. Vad gäller ledande befattningar är siffran 12,6 procent, medan 25 procent av styrelseposterna innehas av kvinnor. Och lönemässigt tjänar kvinnor bara 94 procent av männens löner.

Reklam viktig faktor

Redan inom skolvärlden är den skeva könsrepresentationen tydlig, något som kan ha sin förklaring i den rådanden medie- och reklamsituationen, enligt Linda Sandberg

– 16 procent av de kvinnliga förstaårsstudenterna på gymnasienivån har valt en utbildning med teknisk inriktning, medan siffran på högskolenivå ligger på 23 procent. Jag tror att det beror på mediaexponeringen och på reklamen, där det bara är killar. Och kan man inte identifiera sig med personerna i reklamen, är det svårt att hitta motivationen.

Stort föräldraansvar

Men snedvridningen börjar redan på betydligt tidigare nivå, enligt Linda Sandberg, som understryker föräldraansvaret vad gäller att hitta vägar för att skapa ett teknikintresse hos barn.

– Det råder stora skillnader i pepp vad gäller barn. Många säger att deras döttrar inte är intresserade av teknik, men det gäller att hitta nya vägar och utgå från intresse. Kanske kan man sy ett tangentbord med ledande tråd och spela på eller testa dansrobotprogrammering. Det är ju så att är man sugen på något, så vill man prova på det också.

Mellanöstern undantag

Men det finns undantag vad gäller den dalande trenden vad gäller kvinnor inom teknikbranschen. I länder i Mellanöstern och Asien är det en övervägande större andel kvinnor som läser någon form av teknisk utbildning, då många ser en framtid inom branschen, enligt Geek Girl Meetups ordförande.

– I de här länderna finns andra problem, och många ser utbildning som den enda vägen fram. IT och forskning kan ses som det enda alternativet, det är vägen ut.

Förebilder viktiga

För att kunna förändra den rådande situationen är det viktigt att föra fram kvinnliga förebilder för att på så sätt få fler kvinnor att satsa på en teknisk utbildning men kanske framförallt för att ta plats, enligt Linda Sandberg.

– Man måste lyfta kvinnliga förebilder, då blir fler tjejer sugna på att testa. Och man måste även visa att det är okej att ta plats och att man inte behöver vara så jävla duktig, vilket man kan uppleva då man befinner sig i minoritet. Istället är det viktigt att känna att man kan vara precis som vem som helst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.