”Bra visa att man inte har något att skämmas för”

Uppdaterad
Publicerad

Det är positivt att fler vågar sätta ned foten och polisanmäla trakasserier på nätet, menar psykologen Åsa Landberg.

Bakgrunden till dagens ungdomsupplopp i Göteborg är ett konto på det bildbaserade sociala nätverket Instagram där unga flickor hängts ut med nedsättande kommentarer.

Ebba Alkehag, en av tjejerna som blev uthängd, valde att sätta ned foten och tillsammans med sina föräldrar polisanmäla händelsen. Åsa Landberg, psykolog på Rädda Barnen, lyfter fram Ebba som ett föredöme.

Instagrammålet i Göteborg

– Jag är glad över den här tjejen som säger att man kan sätta nerfoten och polisanmäla. Det är lätt när sånt här händer att man skäms och drarsig tillbaka och att man inte vill visa fram det för någon. Men hon vågar, och hon visar att hon inte har något attskämmas för.

Våga anmäl

Åsa Landberg lyfter även fram intiativet ”våga anmäl” där både kända och okända kvinnor delar med sig av sina berättelser om sexuella övergrepp och hur viktigt det är att polisanmäla. Ofta är det tryck på unga tjejer att agera precis tvärtom, menar Landberg.

– Det är lätt att man påverkas av skitsnacket och nästanbörjar tro att det är sant, att man inte tycker man är värd bättre.

När unga tjejer berättar om övergrepp och trakasserier är det viktigt att vuxna runtomkring är tydliga med sitt stöd, menar Åsa Landberg.

– Det är viktigt att föräldrar, kompisar och vuxnaruntomkring faktiskt svarar upp och stöttar de som är utsatta, både tjejer ochkillar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Instagrammålet i Göteborg

Mer i ämnet