Vill förändra världen med slöjd

Uppdaterad
Publicerad

Radikalbrodyr, hantverksaktivism och garngrafitti. Okända begrepp för de flesta men de kan sammanfattas i ett ord: gerillaslöjd.

Frida Arnqvist Engström är bloggare och driver sajten Kurbits. Hon har också skrivit och gett ut en bok om det växande fenomen som kallas gerillaslöjd och som kan ses som ett sätt att uppvärdera kvinnligt hantverk. Ofta handlar det om broderier med budskap eller garninstallationer på stan.

Hantverk förändrar världen

– Det handlar om hur man kan förändra världen med händerna. Ett samlingsbegrepp om människor som med sin slöjd och sitt hantverk vill förmedla ett budskap till omgivningen och i det offentliga rummet, säger Frida Arnqvist i Gomorron Sverige.

Med i Gomorron Sverige fanns även gerillaslöjdaren Elisabeth Bucht som hade med sig en cykel som hon helt och hållet stickat in i garn.

– Det visar den otroliga lusten och drömmen att få ut hantverket  i nya och oväntade sammanhang, säger Elisabeth Bucht.

Politik utan plakat

Oftast är hantverksaktivismen politisk. Det kan till expempel röra sig om en stickad tröja med en text om rätten till abort. Även garngrafittin på en gatuskylt kan ha ett meddelande som gör det möjligt att följa upp verket och slöjdaren på nätet.

– Slöjd är ett sätt att manifestera sina åsikter men det handlar inte om att skrika högst eller gå längst fram i demonstrationstågen, säger Frida Arnqvist Engström.

Hela intervjun finns i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.