Sätt kryssningsrobotar i Gripenplanen, säger försvarsminister Karin Enström (M). Foto: TT

Regeringen vill utrusta Jas med kryssningsrobotar

Uppdaterad
Publicerad

De robotar som regeringen har i åtanke har en räckvidd på upp till 100 mil. Något som skulle kunna orsaka stora skador på mål som hamnar, ledningscentraler eller landningsbanor i andra länder.

– Det ger ju en ny förmåga i och med att det blir en längre räckvidd, man kan alltså bekämpa mål längre bort och det är också en hög precision och det blir ju avskräckande, säger försvarsminister Karin Enström (M) till Ekot.

När regeringen presenterade sitt förslag till hur försvarets ska förstärkars näms planer på ett vapen med utökad räckvidd med stor precision som ska vara en del av nästa generation Gripenplan.

På sikt skulle Sverige då få förmåga att möta hot på långt håll vid ett angrepp. Kryssningsrobotar anses kontroversiella, eftersom de kan användas till att anfalla mål och länder på stora avstånd, och försvarsmaktens uppdrag är att skydda och försvara Sverige. Robotarna kan även utrustas med kärnvapen.

Kan slå ut mål på 100 mils avstånd

– Det visar en presumtiv motståndare att vi kan bekämpa på stora avstånd och därför tror vi att det är avskräckande, säger överstelöjtnant Johan Hansson till Sveriges Radio.

De nya generationer kryssningsrobotar kommer kunna flyga upp till 100 mil, och då kunna orsaka skador på långt håll inne i andra länder, såsom hamnar, ledningscentraler eller flygplatsern.

Flera andra länder satsar på den här typen av vapen, såsom Ryssland – liksom Finland och andra Östersjöländer. Eftersom svensk militär alltså kan slås ut på långt håll, måste även Sverige ha samma förmåga, menar försvaret.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.