Foto: TT

Vill skärpa regler för dömda ungdomar

Publicerad

Det tar för lång tid innan en ung brottsling börjar avtjäna ungdomstjänst. Regeringen vill nu skärpa reglerna.

Bland annat så ska socialtjänsten se till att straffet börjar avtjänas inom två månader.

Att få unga som begått ett brott att inte återfalla i ny brottslighet, ses som en viktig del i att minska kriminaliteten i samhället. Regeringen ser nu över reglerna för ungdomsvård och ungdomstjänst.

Justitieminister Morgan Johansson (S) anser att man måste tydligöra ansvaret mellan rättsväsendet och socialtjänsten.

– Jag anser att det behövs pekas ut ett tydligare ansvar. Även om det på många platser fungerar bra, så är vi ändå 290 kommuner och det fungerar inte bra på alla ställen, säger Morgan Johansson till SVT Nyheter.

Den dömda får välja påföljd

2007 ändrades lagen och unga mellan 15 och 21 år kunde dömas av domstolen till ungdomstjänst.

Det är ett alternativ till böter eller fängelsestraff och den unge, ska arbeta gratis på kvällar och helger och delta i samtal med socialtjänsten.

”Fullständigt fel”

– I dag så är det så att den dömde ska samtycka till ungdomstänst, även om domstolen dömt den unge. Det är fullständigt fel att den dömde ska få bestämma vilken påföljd han eller hon får, så det tar vi bort, säger justitieminister Morgan Johansson (S)

Det är kommunerna, socialtjänsten och andra myndigheter som ska samverka, men enligt en utvärdering som Brottsförebyggande rådet gjort, så finns det för stora skillnader i hur det hela utförs runt omkring i landet.

– Vi vill tydliggöra för kommunerna att en ungdomstjänst ska påbörjas inom två månader efter att domen har fallit, säger Morgan Johansson (S)

Varför är det viktigt anser du?

– Jag tror att det är särskilt viktigt för unga lagöverträdare att samhället svar är både tydligt och snabbt, så att den som döms, får klart för sig vad som gäller, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter.

Ett ny lag ska träda i kraft 1 juli 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.