Villa började brinna – Inbyggda spotlights en brandfara

Uppdaterad
Publicerad

Experter varnar nu för att halogenspotlights i taken är en brandrisk, även om de är installerade av proffs.

-Värmen från lamporna torkar ut träet. Det sker en torrdestillation, säger Jan Klauser, utredare vid räddnings- tjänsten i Ängelholm. Runt halogen- lamporna i spotlightsbelysningar kan det bli upp till 120 grader varmt.

För några veckor sedan började det brinna i en villa i Ängelholm där orsaken visade sig vara halogen- lamporna i badrummet. Tak av gips minskar brandrisken betydligt liksom framåtriktade lampor.

Kan antändas vid 80 grader

Branden spred sig upp på vinden och brandkåren tvingades ta hål i yttertaket för att kunna släcka. En brandman skadades.

Runt spotlightbelysningar kan det bli upp till 120 grader varmt och uttorkat trä kan antändas redan vid 80 grader. Ju mer man har ljuset tänt, desto större blir alltså brandrisken med tiden.

När branden i Ängelholm upptäcktes var ingen hemma och ljuset hade varit släckt i flera timmar. Värmen fortsatte långsamt upp genom taket och fick även plastkopparna runt lamporna att börja smälta.

Trots det konstaterar Jan Klauser att belysningen var fackmanna-mässigt monterad.

Fler bränder väntas

Ängelholmsbranden är den första där det slagits fast att spotlight-belysningen var orsaken. Men Jan Berggren på Länsförsäkringar befarar åtskilliga liknande bränder i framtiden.

-Under 2000-talet har det fullkomligt exploderat med sådana här lampor i heminredningar. Nästan alla som renoverar sätter in sådana, säger han, till TT.

Fakta: Minska brandrisken

* Spotlights med halogenlampor blir mycket varma. Trätak torkas ut.

* Gipsskivor på stålreglar är mer brandsäkra.

* Bakåtriktade halogenlampor är främst för offentliga miljöer. I hemmen rekommenderas framåtriktade lampor.

* Lampskålar (kåpor) av metall är bättre än skålar av plast.

* Ventilationen runt lampan är viktig. Se till att ledningarna inte täpper till ventilationshål.

* Ha inte ljuset tänt i onödan.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.