Foto: TT

Vin inte längre så nyttigt

Uppdaterad
Publicerad

Vin, framför allt rödvin, har de senaste åren ansetts vara relativt nyttigt, i första hand för hjärta och blodomlopp.

Men i år har flera studier kommit som antyder att detta kanske inte stämmer.

Den senaste är en ny granskning beställd av läkarsällskapet och nykterhetsorganisationen IOGT-NTO, skriver Svenska Dagbladet.

– Alkohol kan vara gott och trevligt men det går inte att påstå att det är bra för hälsan, säger Sven Andréasson, professor i socialmedicin och överläkare vid Beroendecentrum i Stockholm.

Tillsammans med andra forskare har han samlat in befintlig forskning och granskat dess vetenskapliga kvalitet sedan 1970-talet.

– Ny bevisning pekar på att sambanden i själva verket är felaktiga och att det inte finns några positiva effekter alls, säger han.

Tidigare i år, i juli, presenterades liknande rön i British Medical Journal. Där hade forskarna gått igenom 50 vetenskapliga artiklar där mer än 260.000 personer deltagit. Resultat: Även den som dricker små mängder alkohol vinner på att dra ner på konsumtionen.

En tredje granskning, av amerikanska i tidskriften Jama i maj, slog fast att antioxidanterna i rödvin inte har någon märkbar positiv effekt på hjärtat, som påståtts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.