Riskkapital satsas på jobbcoachning

Uppdaterad
Publicerad

Jobbcoachning och andra tjänster som Arbetsförmedlingen köper in är nu så attraktivt att det lockar både utländska och svenska riskkapitalbolag.

Flera av riskkapitalbolagen äger sitt bolag via skatteparadis.

– Vid ett tillfälle när vi där i somras så var vi 55 personer i ett rum. Det är så uppenbart att när de tar in det så gör de det inte för att hjälpa utan då gör man det bara för att tjäna pengar, säger 29-årige Joel Jonsson som i somras var tvungen att gå på kurs hos riskkapitalägda Miroi i Hudiksvall för att inte förlora  sin ersättning från försäkringskassan.

SVT har granskat de tjugotalet bolag som fått mest pengar av Arbetsförmedlingen under åren 2010 och 2012. 

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

En tredjedel till riskkapital

2010 fick riskkapitalbolagen en femtedel av de pengar som Arbetsförmedlingen betalade till de tjugotalet största bolagen för allt ifrån jobbcoachning, etableringslotsar till ungdomsgarantiaktiviteter.

Två år senare har det stigit till över en tredjedel.

Miroi, som anordnade Joel Jonssson kurs i Hudviksvall, köptes av det danska riskkapitalbolaget Via Venture Partners i slutet av 2010. De fick nära 180 miljoner kronor från Arbetsförmedlingen förra året.

Höga vinstkrav

Via Venture Partners vinstkrav på bolaget är höga. Inom fem år vill riskkapitalbolaget ha fördubblat bolagets omsättning för att sedan kunna sälja det.

– För Miroi anser vi att runt 10 procent är en rimlig vinstnivå och så ska bolaget växa med 10-20 procent under 4-5 år. Då får vi den avkastning, tror vi, så att vi kan returnera pengar till våra huvudmän, säger Anders Lindqvist, styrelseordförande i Miroi och partner i riskkapitalbolaget ViaVenturePartners.

Det är inte bara Joel Jonsson i Hudiksvall som är kritisk till Miroi. Arbetsförmedlingen har gett bolaget kritik för att de haft för lite personal i bland annat Visby, Hudiksvall och Ljusdal. Där har bolaget fått så kallade rättelser. Det innebär att Arbetsförmedlingen skriftligen formellt underrättar bolaget om att de måste åtgärda ett problem inom 30 dagar – annars kan avtalet med bolaget hävas. 

Olycksfall i arbetet

– Naturligtvis är det så att vi ska följa avtalet men vi har aldrig haft för lite personal i förhållande till faktiskt inskrivna. Vi har en väldigt omfattande verksamhet och i bland kan det bli fel. Det är olycksfall i arbetet och inget vi gjort medvetet för att spara pengar, säger Anders Lindqvist, styrelseordförande Miroi och partner i riskkapitalbolaget ViaVenture Partners.

Förutom att Arbetsförmedlingens pengar också lockat till sig danska och norska riskkapitalister kan SVT också visa att ett par av de största bolagen som anlitas av Arbetsförmedlingen har sitt ägarbolag i skatteparadis.

Största klåparna

Ikeas riskkapitalbolag, Inter Ikea Investments, som också är delägare i vårdbolaget Carema äger Hermods via Luxemburg och Academedia Eductus som ägs av svenska riskkapitalbolaget EQT via ett ägarbolag i skatteparadiset Guernsey.

I dag är Joel timvikarie på samma skola och fritids som där han jobbade innan han gick kursen med Miroi. Och han vet vad han tycker om bolaget och dess kurser.

– Det jag kan säga det rakt ut. Det är de största klåparna jag någonsin träffat. Jag har aldrig varit med om värre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet