Foto: TT

Vinterkräksjukan har kommit

Uppdaterad
Publicerad

Nu är vinterkräksjukan här, konstaterar Folkhälsomyndigheten. De närmaste veckorna kan vi förvänta oss en drastisk ökning av antalet smittade, både i samhället och inom vården.

Folkhälsomyndigheten har uppmärksammat att antalet sökningar om vinterkräksjuka på Vårdguiden 1177 har passerat den statistiska gräns som indikerar när sjukdomens spridning tar fart.

– Man ser till antalet sökningar på själva ordet vinterkräksjuka i förhållande till det totala antalet sökningar på Vårdguiden 1177. Man vet sedan tidigare att det finns en statistisk gräns, att när den är passerad så har vinterkräksjukan tagit fart i samhället, och nu har vi passerat den gränsen, säger Lena Sundqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Analyserna hjälper sjukvården att bättre planera sin verksamhet.

Drastisk ökning väntas

De närmaste veckorna kan vi alltså förvänta oss en drastisk ökning av antalet smittade.

TT: Hur skyddar man sig?

– Genom att tvätta händerna noga. Efter toalettbesök, före man äter eller lagar mat. Tvål och vatten är det bästa.

TT: Hur blir säsongen?

– Det är svårt att säga. Men hittills har vi haft ett vartannat år-mönster och förra säsongen var ovanligt mild, så det kan vara så att vi står inför en betydligt tuffare säsong.

Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus, som är mycket smittsamt. Inkubationstiden, det vill säga den tid det tar från smittotillfället till de första symtomen, är 12-48 timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.