Skylt utanför fabriken i Tuve, Göteborg, som nu börjar hyra in personal. Foto: Scanpix

Volvo rekryterar 500 – samtliga inhyrda

Uppdaterad
Publicerad

När produktionstakten ökar väljer Volvo att använda sig av bemanningsföretag istället för att anställa.

Det handlar om 335 nya jobb vid Tuve-fabriken i Göteborg och 150 i Umeå. Vid den förra införs ett kvällsskift i oktober. Men samtliga jobb är via bemanningsföretag.

-Det är viktigt för oss att säkerställa att vi alltid har en flexibilitet, både uppåt och neråt. Så att vi kan ta en sådan här taktuppgång. Skulle det sedan vända neråt kan vi laborera med bemanningsföretag. Det är fördelen, säger Johan Jinhage, fabrikschef i Göteborg.

TT: Men det blir väl en osäkerhet för de anställda jämfört med att anställas direkt av er?

-Nej, jag tycker inte det. Basbemanningen är fastanställd i fabriken. Sedan har vi en flexibilitet som vi behöver just nu. Hur länge det blir vet vi inte, men vi ser inte att den ska försvinna om ett visst antal månader.

Facket: ”Viss förståelse”

Mikael Sällström, Metallklubbens ordförande vid Göteborgs-fabriken, har viss förståelse för tankesättet, men tycker samtidigt att man inte ska lägga ”alla ägg i en korg” och bara använda bemanningsföretag vid en uppgång.

-Man kan hitta en mix med visstidsanställda och lite annat. Men oavsett vad vi tycker är våra avtalsmässiga och lagliga möjligheter att sätta stopp för det här väldigt begränsade, säger han.

De främsta riskerna menar han är att det vardagliga arbetet kan tappa i kontinuitet och att vidareutbildning kan hamna på undantag för de bemanningsanställda.

Nej i omröstning

I Umeå, där lastbilshytterna tillverkas, har 85 procent av Metallmedlemmarna sagt nej till bemanningsföretag i en omröstning. Klubbordföranden Jan-Olov Carlsson ser förändringen som en ”felaktig strategi”.

-Vår kritik och diskussion är uteslutande riktad mot företagsledningen, inte mot Lernia eller de anställda därifrån. Det är bättre att tillhöra samma organisation med gemensamma mål och lojaliteter, säger han.

Mellan 2008 och 2011 ökade andelen inhyrd personal i industrin från fem till tio procent.

-Sverige normaliseras jämfört med andra europeiska länder som har ungefär samma industristruktur, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör för branschorganisationen Bemanningsföretagen.

Fakta: Bemanningsanställda

* Sista juni hade Volvo-koncernen 20.400 visstidsanställda/konsulter globalt. I den siffran ingår anställda via bemanningsföretag.

* Det kan jämföras med 101.000 tillsvidareanställda, vilket ger en ”flexibilitet” på 17 procent.

* Motsvarande siffror för Sverige, där cirka 27 procent av personalen jobbar, finns inte.

* I fabriken på Tuve i Göteborg jobbar 1.750 personer.

* I fabriken i Umeå jobbar cirka 2.000 personer.

* Ingen av de två fabrikerna använder bemanningsanställda i dagsläget. De kommande förändringarna innebär att de går i de andra fabrikernas fotspår.

Källa: Volvo och IF Metall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.