Foto: Margot Wallström i intervju med SVT i Kiev.

Wallström: Ukraina måste reformera

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i östra Ukraina får inte påverka viljan hos Ukrainas ledare att genomföra reformer och bekämpa korruptionen, säger utrikesminister Margot Wallström (S) som är på besök i Kiev. Där träffade hon företrädare för civilsamhälleorganisationer som tycker att det händer för lite.

Wallström har i dag möten med president Petro Porosjenko, utrikesminister Pavlo Klimkin och premiärminister Arsenij Jatsenjuk.

– Med allt traumatiskt som har hänt och hur Ukraina- och Rysslandsfrågan funnits på min dagordning och mina tankar sedan första dagen jag tillträdde så kommer det här att vara ett väldigt viktigt besök, säger Margot Wallström till TT:s utsände.

Den ”feministiska utrikespolitiken”, som Wallström sagt att Sverige ska bedriva, innebär under Ukrainabesöket att utrikesministern exempelvis träffar ”starka kvinnliga företrädare”.

– Vi lyssnar på deras frågor och önskemål, säger hon.

Under tvådagarsresan har Wallström bland annat träffat kvinnor som valts in i parlamentet, och på onsdagen träffade hon representanter för olika organisationer som Sverige stöder, där flera var kvinnor.

Resultat uteblir

– Det är en samstämmighet i deras budskap. De sade att det är bekymmersamt att man ännu inte ser så mycket konkreta resultat. Det måste göras något åt korruptionen, det är viktigt för att motivera människor att gå igenom hårda tider.

Hon framhåller risken att kriget i öst överskuggar viljan att genomföra den typen av förändringar.

-Det är klart att det här känns i hela Ukraina och påverkar den politiska debatten, men det får inte påverka viljan från presidenten och regeringen att ta sig an utmaningarna att samarbeta kring att få de här nödvändiga reformpaketen på plats och att börja visa resultat, säger Wallström.

Svenskt stöd

Den tidigare svenska regeringen utlovade i augusti 35 miljoner kronor i humanitärt stöd för att hjälpa människor som drabbas i striderna mellan proryska separatister och ukrainska armén i öster. Med vintern riskerar situationen dessutom att ytterligare förvärras.

– Vi är beredda att bidra ytterligare, Sverige kommer definitivt att bidra. Det här kommer att bli en svår vinter, dessvärre, säger Wallström.

TT: Hur kan Sverige påverka?

-Vi ger ett politiskt och ett diplomatiskt stöd, och vi gör det via EU. Vi gör det också ekonomiskt på så vis att vi är ganska stor biståndsgivare till Ukraina. Vi gör det med ”good offices”, som det kallas, där vi hjälper till med experter, energieffektiviseringsförslag och förstås för att de ska kunna utvecklas i riktning mot ett rättssamhälle fullt ut. Och dessutom mot korruption, som det behövs ett arbete emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.