Foto: TT

Wallström vill se vidgad samverkan

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om hur långt samverkan mellan S och MP sträcker sig i valrörelsen väcker nu diskussion. Wallström sträcker ut en hand till FP och C.

Utrikesminister Margot Wallström kan tänka sig att samarbeta med andra partier än Miljöpartiet. I en intervju i Expresssen vädjar hon till Folkpartiets ledare Jan Björklund och Centerns ledare Annie Lööf.

”Blockpolitiken en styggelse”

– Man vill ju faktiskt säga att vi kan tänka oss också andra konstellationer. Blockpolitiken är en styggelse, säger Wallström till tidningen.

Hon är av uppfattningen att Socialdemokraterna inte går till val i allians med Miljöpartiet – vilket såväl S-ledaren Stefan Löfven och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin  antytt genom en gemensam budget.

– Vi går till val som ett eget parti. Man röstar på ett parti, så vi är ett socialdemokratiskt parti som går till val, säger Wallström till Expressen.

Hon hoppas nu att Björklund och Lööf ska vara beredda att diskutera samarbete med S.

– Traditionellt har vi kunnat jobba ihop med Centerpartiet och Folkpartiet i olika uppgörelser, säger hon.

– Det måste finnas någon som säger att ”vi vill diskutera våra hjärtefrågor och vi är beredda att kompromissa, vi vill ställa krav på det här och det här”.

Liknande formuleringar

Även Löfven har använt liknande formuleringar som Wallström: – Vi går till val som parti. Det gjorde vi förra gången också. Vi kommer som Socialdemokrater att beskriva hur vi ser den kommande mandatperioden, vilka prioriteringar vi vill göra, har han sagt.

Även förre S-ledaren Göran Persson understryker, enligt Expressen, att Socialdemokraterna ska gå till val på sitt eget program.

– Jag tillhör inte dem som tycker att Socialdemokraterna ska gå till val tillsammans med andra, sade han till tidningen i en intervju i lördags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.