Utrikesminister Margot Wallström. Foto: TT

Wallströms Saudi-syn uppmuntras

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges relation till Arabförbundet och Saudiarabien föranleder ingen formell uppmärksamhet från vare sig EU eller dess utrikesministrar. Informellt får ändå utrikesministern en och annan klapp i ryggen.

– Kollegorna kan ju fråga så där och säga ”stå på dig”. Jag har väl mest fått uppmuntran och knuffar i rätt riktning, hävdar Margot Wallström (S) efter måndagens utrikesministermöte i Bryssel.

– De tycker att jag är modig, säger de.

Saudiavtalet

Ambassadören kallades hem

Att hon stoppades från att hålla tal på Arabförbundets möte i Kairo för en vecka sedan har fått EU:s utrikeschef Federica Mogherini att ta upp frågan på telefon med både Wallström själv och Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Arabi.

För EU:s del ansågs därför frågan utagerad redan innan Mogherini träffade al-Arabi i samband med en konferens i Egypten i fredags.

Att Saudiarabien kallat hem sin ambassadör från Sverige har EU i sin tur nöjt sig med att kalla för en ”bilateral fråga”, mellan de två berörda länderna.

”Ingen anledning att skruva upp tonläget”

På måndagens möte var de svenska relationerna till Saudiarabien eller Arabförbundet aldrig uppe till diskussion. Och det var heller inte något som Sverige ville.

– Vi har ju ingen anledning att skruva upp tonläget eller göra det här till någon annans fråga, säger Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet