Foto: SVT

Westerberg: SD är ett rasistiskt parti

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Det anser den före detta Folkpartiledaren Bengt Westerberg som på regeringens uppdrag idag presenterade förslag om vad som bör göras för att minska främlingsfientligheten i Sverige.

–Jag tycker fortfarande att Sverigedemokraterna är ett rasistisktparti, säger Bengt Westerberg. De säger visserligen uttryckligen i sitt senasteprogram att de är ett icke-rasistiskt parti men samtidigt talar man om att detfinns egenskaper som man ärver på gruppnivå, och det är egentligen precis vadrasism handlar om.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker attBengt Westerberg tolkar principprogrammet fel.

–Vi talar över huvud taget inte om befolkningsgrupper i determerna. Om man läser vårt principprogram så förstår man det. Bengt Westerbergär inte en objektiv bedömare, han gör politik av det här och det är tråkigt. Manär inte rasist för att man kritiserar invandringspolitiken, säger JimmieÅkesson.

Bengt Westerberg överlämnade idag sina förslag tillregeringen om hur arbetet mot främlingsfientlighet ska förbättras. Han anseratt vardagsrasismen är det största hotet och att skolan har en central roll attlyfta upp och diskutera den. Westerberg vill därför ha ”ett lärarlyft imänskliga rättigheter.”

–Tre lärare från varje skola, totalt 20.000 i hela Sverige,ska utbildas i hur man hanterar de ibland svåra diskussionerna med eleverna. Lärarnaska sen utbilda sina kollegor. Kostnaden beräknas till 650 miljoner kronorunder en femårsperiod.

–Det här måste vara en långsiktigsatsning, min uppfattning är att ”brandkårsutryckningar” när dethänder något i en skola inte fungerar, det kan snarare bli kontraproduktivt,säger Bengt Westerberg till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.