Maria Wetterstrand, fd språkrör i Miljöpartiet, intervjuas i Agenda. Foto: SVT

Wetterstrand: Kärnkraftverk kommer att stängas

Uppdaterad
Publicerad

Om Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska bilda regering efter valet kan de komma överens om att stänga kärnkraftverk. Förbifart Stockholm kan bli mer problematisk, tror förra MP-språkröret Maria Wetterstrand.

Det finns ett antal svåra frågor när det gäller ett eventuellt regeringssamarbete mellan S och MP. Vilka frågor ser Maria Wetterstrand själv som mest problematiska?

– Det kan vara välfärdsfrågor, det kan handla om kärnkraften och energifrågorna där det finns vissa nyansskillnader...

Val 2014

Är det nyansskillnader? Stefan Löfven har inte direkt verkat vilja skynda iväg och stänga kärnkraftverk.

– Socialdemokraterna som parti är ju för att avveckla kärnkraften. Men du har rätt att i praktiken har de inte har gått i bräschen för någon stänga-kärnkraft-rörelse. Men det är mindre skillnad mellan MP och S än mellan MP och alliansen eller MP och Folkpartiet. Socialdemokraterna har till exempel inte ställt sig bakom att bygga nya kärnkraftverk. Men det kommer att bli en diskussion, säger Maria Wetterstrand.

Måste lösas efterhand

Även om miljöskatter tror hon att det kan bli diskussioner mellan S och MP.

– Jag kan tänka mig att när det gäller alla saker som MP vill satsa på när det gäller klimatomställningen är det inte alls säkert att det finns ett stöd hos S. Men regeringen hanterar en stor mängd frågor under en mandatperiod. Det finns ingen möjlighet att lösa alla före valet, inte heller i en överenskommelse efter valet. Mycket kommer man att lösa under tiden, precis som alliansregeringen har gjort.

Hur lätt eller svårt blir det att komma överens om de svåra frågorna kring till exempel kärnkraft eller det gigantiska infrastrukturprojektet Förbifart Stockholm?

”Kärnkraften ingen dramatisk fråga”

– Jag tror man kommer att bli överens. Jag tror man måste titta på de där frågorna separat. Kärnkraften tror jag blir bra mycket enklare att lösa efter valet än vad det verkar innan. Det har aldrig varit enklare att stänga kärnkraftreaktorer än vad det är nu.

Tycker en miljöpartist!

– Om man tittar på läget i världen med utvecklingen av förnybar energi, tror jag långtifrån att jag är ensam. Och vi har ett jättestort elöverskott. Vi har prognoser som pekar på överskott både 2020 och 2030. Det ger stor möjlighet att ha en elförsörjning i balans även utan ett antal kärnkraftverk. Jag tror inte det blir en dramatisk fråga efter valet, fastslår Maria Wetterstrand.

Betyder det att du tror att överenskommelsen mellan S och M blir att fortsätta stänga kärnkraftverk?

– Jag tror det. Om man tittar på verkligheten så börjar våra kärnkraftverk bli väldigt gamla. Ägarna har börjat diskutera att stänga Oskarshamn I. Den är över 40 år. Men det kommer att finnas åsiktsskillnader före valet.

Hur svårt tror du det blir att komma överens om Förbifart Stockholm? Ett jätteprojekt om 30 miljarder, även om många ser det som en Stockholmsfråga.

– Den är svår på två sätt. Dels för att MP och S i Stockholms län har olika uppfattning i sak. Dels för att den behandlas på olika nivåer.

– Den är en lokal fråga på så vis att i dag har man beslutat att använda pengar från trängselavgifter för att bygga den. Det finns en överenskommelse att besluten ska tas lokalt och regionalt, om vart pengarna ska gå. Då blir det knepigt om staten går in och säger vad man får och inte får göra.

”Förbifarten kan bli jätteknepig”

– Om MP blir väldigt starka i Stockholms län och stad och kan få en förändring om vad man ska använda trängselavgifterna till – att de i stället ska gå till kollektivtrafik, vilket även S vill i Stockholm – då hamnar frågan i regeringens knä och måste lösas nationellt. Och då blir den en tvistefråga. Men inte bara mellan MP och S. Jag tror även S får svårt internt att få stöd från resten av landet att lägga 30 miljarder just på den här vägbiten i Stockholm. Den frågan kan bli jätteknepig om den flyttas upp till riksnivå.

MP är och kommer även efter det här valet att vara ett mycket mindre parti än S. Vilka är riskerna att gå in i förhandlingar med en så mycket större och tyngre spelare?

– Det är en jättestor risk. En kalkylerad risk. Vi har ju sett att det har påverkat en del mindre partier negativt. Både i den regering som sitter i dag och i andra länder där gröna partier gått in i den typen av samarbeten. Men det har också gett de gröna partierna större legitimitet och trovärdighet.

Men risken är att man förlorar stöd?

– Ja, för att det stora partiet tar väldigt mycket utrymme. Man behöver hävda sig starkt för att synas och märkas. Man måste också kompromissa vilket kanske också gör att man blir otydligare. Men långsiktigt tror jag det är nödvändigt att MP får en möjlighet att vara med i regeringen och visar att man kan ta ansvaret och ha ministrar som hanterar frågor på den högsta beslutsfattande nivån. Det vore underligt om man ryggade inför möjligheten att sitta i en regering.

Förvånad över S-löfte om Förbifarten

Maria Wetterstrand menar också att man måste vara ”lite tillåtande” mot små partier i en regering, så att de ibland får gå ut och driva egna frågor även om de skulle gå emot det regeringen står för, för att visa att de har en egen linje.

Finns det någon fråga där MP inte kan kompromissa?

– Jag fick den frågan många gånger när jag var språkrör och jag brukade ha ett inövat svar, nämligen att eventuella ultimatum ställer man inte via media. Det är väl det enda ärliga svar man kan ge. Jag blir väldigt förvånad över att S går ut lovar tvärsäkert att bygga Förbifart Stockholm, därför att då har man ju låst fast sig väldigt mycket. De lovade dyrt och heligt inför 2002 att inte införa trängselavgifter. De fick jätteproblem med trovärdigheten när de blev tvungna att förhandla bort den frågan så småningom.

Om de rödgröna blir större än alliansen, kommer S och MP att komma överens då?

– Ja det är jag helt övertygad om. Det har blivit lättare med åren. Jag tror inte det blir svårare den här gången.

Fram till valet, tror du S och MP kommer att närma sig varandra i de frågor där de har olika uppfattning?

– Jag är inte så säker på det. Jag tror båda har inställningen att man kör sin linje och så förhandlar man efter valet.

Hur tror du väljarna uppfattar det när man säger att man ska samarbeta men har väldigt olika besked i viktiga frågor?

– Man får visa på enighet i andra frågor som kanske är viktigare i väljarnas ögon. Frågor som rör arbetslöshet, sjukförsäkring, a–kassa och sådana saker. Skattefrågor. Kanske inom klimatpolitiken. Annars finns risk att det uppfattas som att man inte vet vad som kommer att hända efter valet. Och det kommer motståndarna att utnyttja.

Reportage om det rödgröna samarbetet samt intervjun med Maria Wetterstrand sändes i Agenda söndag 9 februari. Se programmet här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet