Foto: Scanpix

WHO: Ät ännu mindre salt

Uppdaterad
Publicerad

Genomsnittssvensken äter mer än dubbelt så mycket salt som Världshälsoorganisationens (WHO) nya riktlinjer. Det är till största del livsmedelsindustrins fel, enligt Livsmedelsverket.

Mindre än fem gram salt för en vuxen per dag. Och barn mellan två och 15 år bör äta mindre än så, utifrån deras energibehov i förhållande till vuxna.

Konsumtionen i Sverige ligger i dag på elva-tolv gram salt per person, enligt Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.

Den svenska rekommendationen i dag är sex-sju gram, helt enkelt för att det inte är realistiskt att kortsiktigt få ner den mer.

”En frustrerande ickefråga”

-Saltfrågan är jätteviktig, men känns som en ickefråga. Det är lite frustrerande, säger hon.

Vi svenskar får i oss ungefär 75 procent av saltet genom livsmedel som bröd, charkprodukter och färdigrätter. Därför krävs det att industrin samarbetar, om svenskarna ska kunna nå de rekommenderade nivåerna, enligt Livsmedelsverket

-Vi har jobbat med frågan sedan 2005 och haft många så kallade dialogmöten med industrin, men jag kan inte säga att vi har kommit särskilt långt. Jag skulle inte säga att det är en ovilja, men industrin följer marknaden, och hävdar att det inte finns något konsumenttryck, så incitamentet att sänka saltet i produkterna är ganska lågt, säger Anette Jansson.

Risker med salt

Det finns ett samband mellan förhöjt natriumintag och ett antal sjukdomar som stroke, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar. Om man minskar intaget kan man sänka blodtrycket och risken för de relaterade sjukdomarna.

I många länder, däribland Sverige, är natriumintaget för högt. WHO:s rekommendation är att vuxna bör få i sig mindre än två gram natrium per dag, vilket motsvarar fem gram salt. Nyckelhålsmärkta produkter innehåller mindre salt.

Källa: WHO, Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.