En ny rapport visar att unga trivs sämre än äldre på jobbet.

Yngre trivs sämst – och sjukanmäler mest

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport visar att de mellan 20 och 30 år trivs sämre på jobbet jämfört med äldre. Den visar också att fler yngre sjukanmäler sig.

– Det är oroande för den framtida arbetslinjen, säger Lars Hjalmarson, vd på Sveriges företagshälsor.

Mönstret mellan äldre och yngre på arbetsmarknaden återkommer inom andra frågor. Yngre känner exempelvis att deras åsikter inte respekteras i lika ofta och att deras kompetens inte tillvaratas i lika stor utsträckning. De känner sig dessutom mindre nöjda med sina arbetsuppgifter och sin fysiska arbetsmiljö.

Det här är något som Shano Shaly känner igen. Hon är student och har tidigare jobbat som telefonförsäljare.

– Jag kände att jag måste gå till jobbet, vilket jag verkligen inte ville, säger hon.

Ändrade värderingar

Lars Hjalmarson är vd på Sveriges Företagshälsor som ligger bakom rapporten i samarbete med Svenskt Kvalitetsindex (SKI). Han säger att det handlar om ändrade värderingar bland yngre.

– Det handlar inte längre bara om lön utan också om känsla, trivsel och att man får utlopp för sin kreativitet. Arbetslivet måste anpassa sig till det, säger han.

Generationsskillnader

Statistiken bygger på telefonintervjuer med 4600 personer runtom i landet som jobbar halvtid och uppåt. Siffrorna visar en tydlig trend där yngre personer känner sig mindre motiverade på jobbet jämfört med äldre generationer.

Enligt Magnus Sverke, professor inom arbets- och organisationspsykologi vid Stockholms universitet, handlar det om generationsskillnader snarare än ålder:

– Yngre blir mer individualiserade. De kan utvecklas på egen hand snarare än att tillhöra stora sociala kollektiv, säger han.

Sjukanmäler oftare

Rapporten visar också att personer i åldrarna 20 till 40 sjukanmäler sig mer jämfört med äldre.

– Vi ser en negativ trend vad det gäller att vara helårsfrisk på jobbet, säger Lars Hjalmarson och tillägger att det troligen finns ett samband med att yngre trivs sämre på jobbet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.