Foto: TT Nyhetsbyrån

SVT erfar: Danielsson ny EU-ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Enligt vad SVT erfar kommer regeringen inom kort att utse Lars Danielsson till sveriges EU-ambassadör för att leda arbetet vid svenska EU- representationen i Bryssel. Det är en av de mäktigaste posterna inom UD med stort inflytande över svensk EU-politik. 

Lars Danielsson är i dag Sveriges ambassadör i Tyskland och räknas som en av Sveriges skickligaste och mest erfarna diplomater. Källor i regeringskansliet säger att beslutet inte formellt är fattat ännu, men att UD efter en tids diskussioner enats bakom honom.

”Lars kommer att göra ett mycket bra jobb”, säger en person med insyn i diskussionerna till SVT Nyheter.

Inte okontroversiellt namn

Lars Danielsson var tidigare statssekreterare under Göran Persson och chef över statsrådsberedningen med erkänt stort inflytande. Men Lars Danielsson tvingades avgå i samband med kritiken som Justitsieombudsmannen riktade mot Danielsson och hans hantering av tsunamikatastrofen i Thailand 2004. Han anklagades bland annat för att ha försvårat utredningen av vad som gick snett i regeringens krishantering. En lysande karriär såg ut att gå i kras.

Efter några år togs han till nåder igen och blev ambassadör i Sydkorea. Posten som ambassadör i Tyskland blev ytterligare ett steg tillbaka , ett jobb han bara haft ett år.

Danielsson efterträder nuvarande EU-ambassadör Anders Ahnlind som istället blir ambassadör i Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.