Foto: SVT/Niclas Berglund

SVT:s team vid Turkiets stängda gräns

Uppdaterad
Publicerad

Gränskontrollen i staden Kilis är fortfarande stängd. Sedan offensiven har tiotusentals flytt och bara en kilometer in på den syriska sidan väntar över 30.000 flyende på att få komma in i Turkiet. Samtidigt lovar Turkiet att gränsen ska öppnas – men ger inga besked om när.

– Hela min familj sitter i lägret bara en bit bort, berättar Abu Staif för SVT:s team på plats i Kilis.

Abu Staif flydde för en månad sedan och har väntat på den turkiska sidan i två dygn nu. Han hoppas att Turkiet ska öppna gränsen, så att han kan återförenas med sin familj. Och förhoppningen kan infrias för de 35.000 människor som väntar vid gränsen, det enligt BBC. På ett EU-möte under lördagen ska Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu gett ett löfte om att gränsen kommer att öppnas. Men när det blir och under vilken period är okänt. Syrierna som nu flyr mot Turkiet försöker undkomma en offensiv från den Syriska regeringen mot rebellfästen nära Aleppo.

– Vi bodde strax utanför Aleppo, men våldet gjorde det omöjligt att stanna, berättar Abu Staif.

Hela tiden fanns hotet från IS där, men när de ryska flyginsatserna inleddes och offensiven från regeringstrupperna startade blev området livsfarligt. Han berättar också om en akut brist på mat och mediciner.

– Det råder brist på allt. Folk dör, säger han.

Ytterligare många tusen människor är på väg mot det här området  och Turkiets premiärminister har sagt är att de flyende kommer att få hjälp med mat, vatten och tält här i Kilis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.