Nej-sidan förlorade och nu har det gått 20 år. Hur blev det? Foto: TT

20 år sedan EU-omröstningen

Uppdaterad
Publicerad

20 år har gått sedan folkomröstningen om EU. Hur var det då, och hur ser det ut idag? Seminarium med bland andra Ines Uusmann (S), tidigare kommunikationsminister och ordförande för Socialdemokrater för Europa, Cecilia Malmström, EU-kommissionär. Arrangör: EU-kommissionen i Sverige. Från 14/11.

Ur programmet:

Väljarna och folkomröstningen 1994

För 20 år sedan folkomröstade svenskarna om EU. Hur var det då, och hur ser det ut idag? Med Ines Uusmann, tidigare kommunikationsminister, Hans Lindqvist, f.d. ordförande för Nej till EU och tidigare Euro­pa­p­arlamentariker (C) och ordförande för Socialdemokrater för Europa, Göran von Sydow, statsvetare med flera. Arrangör: EU-parlamentet. Medarrangör: Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps

EU och arbetsmarknaden – nya regler och ny arena

Kenneth Kastman-Krantz, gen. sek Sverige i Europa och tidigare regionchef på Svenskt Näringsliv, Åsa Janlöv, utredare på LO, Berivan Öngörur, internationell sekreterare på TCO och Lena Maier-Söderbergh, chefsjurist på SACO. Arrangör: EU-parlamentet samt medverkande organisationer.

Hur gick det med...

...jordbruks- och livsmedelspolitiken: Harald Svensson, chefsekonom på Jordbruksverket och Anders Holmestig, vice VD på LRF.

...alkoholen och tobaken: Anna Jansson, enhetschef på Folkhälso­myndigheten, Ann-Therese Enarsson, ordförande för Non Smoking Generation och Irma Kilim, politisk sekreterare på IOGT-NTO.

...miljön: Marcus Carlsson Reich, chef för EU-avdelningen på Naturvårds­verket och Ellen Bruno, sakkunnig på Svenska Natur­skyddsföreningen.

Folkvald beslutsfattare i EU – vad bestämmer du?

Europaparlamentarikerna Lars Adaktusson (KD), Max Andersson (MP), Christofer Fjellner (M), Gunnar Hökmark (M) och Olle Ludvigsson (S).

Sverige som medlemsland – från en kommissionärs perspektiv

Samtal mellan Anita Gradin, tidigare bl.a. utrikeshandelsminister och EU-kommissionär och tidigare EU-kommissionär Cecilia Malmström, EU-kommissionär.

Fakta: Folkomröstningen om EU

  • Hölls 13 november 1994.
  • Frågan som ställdes var ”Anser du att Sverige bör bli medlem i EU i enlighet med avtalet mellan Sverige och EU:s medlemsstater?”
  • Valdeltagandet var 83,3 procent. 5,4 miljoner väljare röstade.
  • Ja fick 52,3 procent, drygt 2,8 miljoner röster.
  • Nej fick 46,8 procent, drygt 2,5 miljoner röster.
  • Knappt en procent röstade blankt, 49 000 röster.
  • Utslaget innebar att Sverige blev medlem i EU 1 januari 1995. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.