Se hela Stefan Löfvens frågestund i riksdagen genom att klicka på bilden. Foto: TT

Löfven hårt pressad om förbifart och Bromma

Uppdaterad
Publicerad

Vid sin första frågestund i riksdagen pressades statsminister Stefan Löfven om bland annat Förbifart Stockholm, Bromma flygplats och det fria vårdvalet.

Det var första gången som Stefan Löfven (S)  frågades ut vid riksdagens frågestund.  Förbifart Stockholm blev ett av ämnen som Löfven fick frågor om från flera håll. Centerledaren Annie Lööf frågade Stefan Löfven om kostnaden för att stoppa projektet som nu står stilla tills 1 maj nästa år efter en uppgörelse i staden.

– Pausknappen fram till 1 maj kommer kosta skattebetalarna en miljard kronor, för att inte Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan komma överens. Det är mycket pengar, sade Lööf och undrade vilka andra väg- och järnvägsprojekt som får lägga ned med tanke på den kostnaden.

Stefan Löfven påpekade att det är viktigt att låta förhandlingarna ha sin gång.

– I en situation där Stockholms stad och Stockholms landsting byter ledningar så tycker vi att det är rimligt att diskutera om man vill ha nya förutsättningar för detta. 1 maj är inte något exakt startdatum, vi vill se till att få snabbt formellt avslut på detta ärende.

– Men vi ska inte förhala projekt, sade han.

”Har inte beslutat lägga ner Bromma flygplats”

Lööf frågade också om framtiden för Bromma flygplats. Hon talade om nedläggningshotet mot Bromma Flygplats som en del i raden av ”landsbygdsfientliga” förslag från regeringen.

Löfven påpekade att det i dag inte finns några beslut om att nedläggning.

– Det verkar råda ett missförstånd. Vi har inte beslutat lägga ner Bromma flygplats. Den lokala majoriteten i Stockholm stad vill ta upp frågan till diskussion eftersom de vill diskutera behovet av att bygga bostäder, sade Löfven.

Han tillade att hans regering aldrig kommer att fatta beslut som försvårar transporterna av varor och människor. Men staten har ett ansvar för att se till att både bostadsbyggande och transporter kan utvecklas och därför är det rimligt att låta en förhandlingsperson ”bryta” de olika intressena mot varandra.

Lööf var inte nöjd med svaret utan påpekade att både Socialdemokraterna i Stockholms stad och Miljöpartiet vill lägga ner flygplatsen innan 2022.

– Vad den samlade regeringen vill är fortfarande höljt i dunkel, sade hon.

”Hägglund behöver inte vara orolig”

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund frågade statsministern om framtiden för det fria vårdvalet.

Löfven sade att det inte handlar om patienters rätt att välja vårdcentraler utan om huruvida företagen ensidigt ska få bestämma om vårdcentraler ska öppnas eller inte.

– Ska det finnas ett lokalt inflytande över den processen? Vi menar att det borde göra det. Det innebär att Hägglund inte behöver vara orolig, där det finns en stark majoritet för detta så kommer så att ske, sade Löfven.

Löfvens svar: Vänta och se

SVT:s politikreporter Mari Forssblad tycker att Löfven klarade sig helskinnad ur frågestunden trots tuffa frågor om byggstoppet av förbifart Stockholm, om Bromma flygplats ska läggas ner och om det fria vårdvalet ska försvinna.

– Svaret från statsministern blir ofta – vänta och se. Avvakta utredningar och följa utvecklingen. Alla tre är besvärliga frågor där Socialdemokraterna måste kompromissa med antingen Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.