Alliansen vill skärpa minimistraff för våldsbrott

Publicerad

Alliansen lovar att skärpa straffen för allvarliga våldsbrott och vill införa brotten synnerligen grov våldtäkt och oaktsam våldtäkt.

På en presskonferens påpekar statsminister Fredrik Reinfeldt att våldsbrotten minskar och att brottsligheten ser ut att sjunka.

-Det gör ju inte att brott inte påverkar många människor i Sverige, säger han.

Alliansen vill därför höja minimistraffen för dråp, synnerligen grov misshandel, grov misshandel, grovt rån, grov utpressning, grovt olaga hot och grovt olaga tvång.

-Det är den grövsta och mest hänsynslösa brottslighet som finns i Sverige, säger Reinfeldt.

Han uppger att domstolarna i de allra flesta fall i dag utdömer straff som ligger på miniminivån, därför är det mest effektivt att höja den nivån.

-Vi tycker att de utdömda straffen inte återspeglar den kränkning och den avsky som finns i landet när det gäller våldsbrott, säger Reinfeldt.

Straffrabatten ska dämpas

Alliansen vill också minska den ”straffrabatt” som finns i dag när någon döms för flera brott.

-Vi tycker att alla brott ska vägas in, säger Reinfeldt.

Han vill dock inte ha ett system som i USA där man kan lägga ihop straffen för en lång rad enskilda brott och få väldigt långa fängelsedomar. Reinfeldt talar i stället om att ”dämpa” straffrabatten och vill utreda frågan.

Skärpta reaktioner vid återfall

Alliansen vill också skärpa påföljderna när det gäller personer som återfaller i brott.

-De ska dömas till att avtjäna tre fjärdedelar av det utdömda straffet. I dag är det två tredjedelar, säger Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund.

När det gäller de som begår nya brott under en villkorlig frigivning så ska de tvingas avtjäna återstående tid av sitt straff i fängelset.

Så fungerar det inte i dag, enligt Hägglund.

Ett annat förslag är att de fångar som medverkar till rehabilitering ska belönas.

-Om de medverkar till vård så ska det påverka den tid de avtjänar. De kan till exempel erbjudas studier, arbete eller behandling. Om man är med och medverkar så ska man kunna släppas ut tidigare än den som konsekvent avvisar att medverka, säger Hägglund.

Fotboja ska användas oftare

Alliansen vill ändra lagen så att män som bryter mot utdömda kontaktförbud ska få bära elektronisk fotboja. Den möjligheten finns redan i dag, men enligt FP-ledaren Jan Björklund har den inte använts vid ett enda fall i samband med de över 4 000 överträdelser som begicks förra året.

-Tiotusentals kvinnor i Sverige lever varje dag skräckslagna för de män de tidigare varit ihop med, män som nu trakasserar, förföljer och hotar kvinnan. Samhället har inte gett dessa kvinnor ett tillräckligt stöd, säger Björklund.

-Den elektroniska fotbojan ska användas mycket oftare. Syftet är att om mannen gör en grov överträdelse så ska han omedelbart gripas och åka in.

Björklund framhöll också att Alliansen vill att de 20 miljoner kronor i extrapengar kvinnojourerna får i år, även ska ges kommande år.

Folkpartiledaren uppgav vidare att Alliansen ”kraftigt” vill skärpa straffen för människohandel.

Vill ändra våldtäktslag

Regeringen beslutade i dag också att tillsätta en utredning som ska se över våldtäktslagstiftningen och göra en djupare analys av hur rättsväsendet hanterar sådana sexualbrott.

-Vi tycker att det behöver ställas betydligt större krav på gärningsmannen, säger Centerledaren Annie Lööf.

Förra året ändrades våldtäktslagen så att fler fall där offret bemöter sexuella övergrepp med passivitet ska kunna klassas som våldtäkt. Alliansen vill nu gå vidare och införa brottet ”oaktsam” våldtäkt.

-Det innebär att gärningsmannen måste säkerställa och ha försäkrat sig om att alla delar i en situation har varit frivilliga, säger Lööf.

-Det handlar om fall där gärningsmannen inte insett, men där man borde ha insett, att offret befann sig i en särskilt utsatt situation, till exempel var kraftigt berusad.

Utredningen ska dock fortfarande, vilket aviserats tidigare, titta på om Sverige ska införa en lag som bygger på att sexuellt utnyttjande ska klassas som våldtäkt om inte uttryckt samtycke har funnits från alla parter. Fler partier har krävt en sådan samtyckeslag.

Alliansen vill också införa ett nytt brott, synnerligen grov våldtäkt, som innebär skärpta straff för vissa typer av våldtäkter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.