Valmanifest med få dyra löften

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens valmanifest innehåller få stora dyra löften. I stället satsar Alliansledarna på att visa upp ett tryggt regeringsalternativ.

Alliansledarna går till val med ett tjockt valmanifest på 126 sidor. Men det är magert på valfläsk. Löften för 13 miljarder kronor utfärdas till 2018. I förra valet lockade Alliansen med löften för 33 miljarder.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) medger att man inte lovar så mycket. Orsaken är att statsfinanser ska stärkas.

-Det är nu det avgörs om vi bygger upp våra skyddsvallar när nästa kris kommer. Och tro mig, den kommer, säger Reinfeldt.

Gnetar på

I valmanifestet lovar Alliansen att inte höja skatten på arbete och företagande, samt att skona välfärden från besparingar. Däremot flaggas för att skatten om några år kan höjas för banker och ytterligare på fordon, alkohol, tobak och för banker.

-Vi har inte de lattjigaste förslagen, men vi gnetar på, säger Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund.

Alliansen har lyckats ”gneta” ihop 13 miljarder kronor till löften bland annat genom att föreslå att avskaffa avdragsrätten för pensionssparande och höjd skatt på alkohol- och tobak.

Skolan främst

Över hälften satsas på skolan till exempel i form av mindre klasser och fler karriärtjänster med högre lön för lärare.

Alliansen lovar också 350 000 nya jobb till 2020 jämfört med 2013. Nära 300 000 väntas växa fram om regeringens arbetslinje får ligga fast och konjunkturen håller i sig. Resten ska fixas med nya åtgärder. Framförallt hoppas Alliansen på upp till 20 000 nya byggjobb genom regelförenklingar som gör det snabbare och billigare att bygga bostäder.

Få nyheter

När det gäller att bekämpa långtidsarbetslösheten föreslås bland annat att nya ”matchningsanställningar” ska upphandlas för personer i Fas 3 i bland annat rekryteringsföretag. Ett annat löfte är att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar och friare tyglar. Bland nyheterna finns pengar till att motverka psykisk ohälsa bland unga och till mindre grupper på fritids och förskola.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin kallar valmanifestet för ett svek mot barnen, eftersom han saknar miljösatsningar. Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson tycker att manifestet är ”tomt”

Inget rödgrönt valmanifest

De rödgröna går inte till val på ett gemensamt valmanifest. Reinfeldt anser att Alliansens presskonferens i Nacka var ”enda gången i valrörelsen där människor får reda på vad som faktiskt kan bli regeringspolitik.”

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors konstaterar att Alliansen inte kastar in några stora nya löften i valrörelsen utan satsar på att visa upp enighet och regeringsskicklighet. Han tror inte att det räcker för valseger. Då krävs det, enligt Hinnfors, till exempel en explosionsartad utveckling i Ukrainakrisen. Eller att de rödgröna börjar bråka inför öppen ridå.

-Det tror jag inte de kommer att göra.

Fakta: Löften i Alliansens manifest

  • 350 000 fler jobb 2020 jämfört med 2013
  • 300 000 nya bostäder ska byggas till 2020
  • Snabbtågspår mellan storstäder påbörjas
  • Utbildningspaket med bland annat: -Mindre klasser -9 000 lärarutbildningsplatser -Fler karriärtjänster för lärare -Mer matte och jympalektioner -Tioårig grundskola -Höjt studielån
  • Miljardsatsning mot psykisk ohälsa hos unga
  • Stimulansbidrag för mindre fritids- och förskolegrupper
  • Kortare väntetider i cancervården
  • Äldreboendegaranti för de över 85 år
  • Lägre sjuklönekostnader för företag
  • ”Matchningsanställningar” för arbetslösa i Fas 3
  • Lägre arbetsgivaravgifter för de under 23 år
  • Miljöbilspremie och fler laddstolpar för elbilar
  • Förstärkt jämställdhetsbonus
  • Skärpta straff för grova våldsbrott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.