Allmänheten provade på riksdagsarbetet

Uppdaterad
Publicerad

I veckan arrangerade riksdagen för trettonde gången en frågestund dit allmänheten kunde komma och ställa frågor till ledamöterna.

Under frågestunden fick allmänheten möjlighet att ställa frågor om allt ifrån barnens roll i politken till ungdomsarbetslöshet.

En flicka frågade exempelvis Veronica Palm (S) hur hon ser på betyg redan vid årskurs fyra, något som Socialdemokraterna är emot.

– Barn behöver inte fler sätt att mätas på för att bli bättre. Men nu är det så att vi har fem partier som står till höger om oss som valde att rösta för och då gick vi med på att testa det. Men jag tror att det kommer visa sig att det inte fungerar, sade Veronica Palm.

Frågor om homosexuellas rätt att adoptera

En tonårstjej frågade varför Kristdemokraterna inte tycker att homosexuella ska få adoptera och varför heterosexuella par skulle vara mer lämpliga som föräldrar. Emma Henriksson (KD) sa att det nu pågår en diskussion inom partiet om att bevara den lagstiftning som finns.

– Sexuell läggning har inget med att göra med hur bra förälder man är. Lagstiftningen ska utgå från barnets behov och då ser man att finns fördelar med både manliga och kvinnliga förebilder. Vi var emot den gällande lagstiftningen när den infördes, där man har rätt att bli prövad för adoption, men nu pågår det en diskussion inom partiet om att bevara lagen som den är idag, sade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.