Amineh – inte större än en kalasjnikov

Uppdaterad
Publicerad

En bok om en riksdagsledamot med ett dramatiskt förflutet.

Amineh – inte större än en Kalasjnikov är Amineh Kakabavehs historia om sitt liv. För journalisten och författaren Johan Ohlson har hon berättat om livet från barndomens fattigdom i Iran till de senaste årens feministiska kamp med Vänsterpartiet.

När hon var tretton år lämnade hon sin analfabetiska familj i den kurdiska delen av Iran för att ansluta sig till peshmerga Komala och kampen för kurdernas rättigheter, demokrati och allas lika värde.

I fem år var hon en del av peshmergagerillan innan hon återigen gav sig av flyende undan dödshot. Efter ungefär ett år på flykt i Turkiet hon kom till Sverige som kvotflykting 1992. Här utbildade hon sig till socionom, tog en master i socialt arbete och filosofi och är idag tredjenamn på Vänsterpartiets riksdagslista. Men det har varit en del slitningar mellan Kakabaveh och partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politik i bokhyllan

Mer i ämnet