Är journalister för dåligt pålästa om sin omvärld?

Uppdaterad
Publicerad

Professor Hans Rosling möter journalister på Publicistklubben i Stockholm.

Hans Rosling, professor i global hälsa, läxade nyligen upp en dansk journalist med orden ”det här är inget att diskutera – jag har rätt och du har fel”, i ett klipp som blivit en klicksuccé. (Men enligt Hans Rosling kommer ingen efteråt ihåg vad frågan som ledde till det svaret handlade om.)

Han har framfört kritik om att medierna alltför ofta bygger sin världsbild på gammal statistik och föråldrad verklighetsuppfattning. Medierna är därför inget bra sätt att förstå vår samtid utan det är skolan som bör ha den uppgiften, anser han.

Under kvällen på Publicistklubben i Stockholm höll Hans Rosling först en föreläsning där han illusterar utvecklingen i världen på olika områden med hjälp av programmet Gap Minder. Därefter följde ett samtal om kunskap och mediers och akademier olika roller.

I panelen:

Gunilla Jarlbro, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, Institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet.

Ulf Johansson, programchef riksnyheter på SVT.

Moderator: Björn Häger

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.