Arbetsförmedlingens prognos: stark arbetsmarknad

Uppdaterad
Publicerad

Svensk arbetsmarknad är ”otroligt stark”, enligt Arbetsförmedlingen. Men det orsakar också brist på arbetskraft, samtidigt som allt fler får allt svårare att hitta ett jobb.

Nu behövs inte bara enkla jobb, utan enklare krav, anser Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg. Där behöver vi coacha även arbetsgivarna.

De närmaste två åren väntas sysselsättningen öka med totalt 101 000 personer. Två av tre jobb kommer att gå till utrikes födda, tror Arbetsförmedlingen.

Bättre matchning

Men bilden av den starka arbetsmarknaden är inte problemfri. Till exempel bromsar bristen på utbildad arbetskraft utvecklingen. Och en del har lika svårt att hitta jobb oavsett hur mycket personal företagen letar efter.

-Vi har två stora utmaningar nu. Vi måste förbättra matchningen och jobba med dem som riskerar att bli långtidsarbetslösa, säger Mikael Sjöberg.

De som anses särskilt utsatta för att hamna i långvarig arbetslöshet är utrikes födda, personer med låg utbildning och personer över 55 år. Om ett par år väntas tre av fyra som är inskrivna på Arbetsförmedlingen tillhöra de grupperna.

För yngre personer är lösningen oftast reguljär utbildning, men för något äldre personer är det inte alltid utbildning som är svaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.