Debatten är slut och partiledarna tackar varandra för god match. Foto: Scanpix

Riksdagens partiledardebatt

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen fick hård kritik för den stigande arbetslösheten och bristen på nya åtgärder under årets första partiledardebatt.

-Vi har nu den högsta arbetslösheten i Norden, sade Socialdemokraternas Mikael Damberg.

Han ersätter som gruppledare partiledaren Stefan Löfven, som inte sitter i riksdagen. Damberg kritiserade Fredrik Reinfeldt för att inte presentera några nya åtgärder mot arbetslösheten, trots att regeringen tvingats ändra sina prognoser kraftigt.

-Skillnaden mellan prognos och verklighet har aldrig varit större. Regeringen har vallat för goda tider med snabbt glid och får nu inte fäste i uppförsbacken. Det är dags att valla om, sade Damberg.

Fel håll

Statsminister Fredrik Reinfeldt, liksom övriga alliansledare, kontrade med att Socialdemokraterna lägger en skattechock på företagen.

-30 miljarder i högre skatter. I er värld tror ni att det inte har någon påverkan på någonting. Det är helt felaktigt. Det leder till att jobb förstörs. Det är er blinda fläck som ni inte förstår. Därför har ni ingen fungerande jobbpolitik, sade Reinfeldt.

Skidmetaforerna fortsatte genom hela debatten.

Vasaloppet baklänges

-Ni har inte bara vallat fel, ni åker åt helt fel håll, sade Folkpartiledaren Jan Björklund.

-Det är som att åka Vasaloppet baklänges, sade Centerledaren Annie Lööf.

Fredrik Reinfeldt passade på att gå i opposition och kritiserade polisens hantering av de så kallade mängdbrotten, brott som drabbar vanliga människor. Han kritiserade att nedlagda undersökningar kallas för uppklarade.

-Det är en andra kränkning, sade Reinfeldt, utan att förklara varför regeringen hittills inte ställt andra krav på statistiken.

SD tog åt sig äran

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson passade på att ta åt sig äran av att Moderaterna kräver hårdare straff.

-Vi har fått massivt mothugg mot våra kriminalpolitiska förslag. Nu märks en viss förändring av den trenden när Moderaterna börjar ta efter vår politik. Det visar att vi påverkar svensk politik, trots alla utfästelser om att vi ska hållas borta från den, sade Åkesson.

Han syftade på förslag om att slopa två tredjedelsfrigivningen, den så kallade ungdomsrabatten i domstolar och förbud mot organiserad tiggeri.

TT

Se hela partiledardebatten

Hela debatten – från början till slut

Fredrik Reinfeldt (M)

Mikael Damberg (S)

Gustav Fridolin (MP)

Jan Björklund (FP)

Annie Lööf (C)

Jimmie Åkesson (SD)

Jonas Sjöstedt (V)

Göran Hägglund (KD)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.