Höjd ränta i slutet av 2015

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken lämnade som väntat styrräntan oförändrad på rekordlåga 0,25 procent.

Samtidigt som räntan lämnas oförändrad lämnar banken även prognosen för den framtida räntan i stort sett oförändrad. En räntehöjning dröjer till slutet av 2015, enligt prognosen.

Riksbanken har skruvat fram räntehöjningarna på sikt något, enligt prognosen. I tredje kvartalet 2016 ligger medelvärdet nu på 1,38 procent, mot tidigare 1,45 procent i prognosen från i juli. Även ett år senare är ränteprognosen marginellt lägre.

Riksbanksledningen har också justerat BNP-prognosen för 2014 och 2015. Nu spås BNP öka med 1,7 procent i år, mot tidigare 2,2 procent. Nästa år bedöms BNP öka med 3,0 procent mot tidigare 3,3 procent.

Ovanligt enig

För en gångs skull var samtliga sex ledamöter i Riksbanksdirektionen eniga om både räntebeslutet och ränteprognosen. Vid förra tillfället, i juli, körde majoriteten över riksbankschefen Stefan Ingves. Och under de senaste fem åren har direktionen bara varit enig vid tre beslutstillfällen.

Oroligheter påverkar stämningsläget

Å ena sidan bedöms den svenska ekonomiska tillväxten ta fart, men å andra sidan bedöms inflationen vara fortsatt låg. Därför lämnas styrräntan oförändrad på en ”mycket expansiv” nivå, enligt riksbankschefen Stefan Ingves som presenterade bankens penningpolitik vid en pressträff.

Oroligheterna i omvärlden, främst i Ukraina, och sanktionerna i spåren av oroligheterna påverkar inte ekonomin särskilt mycket ännu, bedömer han.

-Men stämningsläget påverkas av det som nu sker, säger Ingves vid en presskonferens.

Politiska prognoser

Stefan Ingves fick frågor om hur utgången av riksdagsvalet kan påverka räntan.

-Vi gör inga politiska prognoser, svarade han.

Han tror att den ekonomiska utvecklingen ”kommer att vara ungefär som vanligt”, oavsett valutgång. Han passade på frågan hur olika skattehöjningar kan påverka inflationen och därmed styrräntan.

-Det är en liten högre sannolikhet för en lägre ränta framöver, svarar Ingves på en fråga huruvida det är större eller mindre sannolikhet för en lägre ränteprognos framöver jämfört med juliprognosen.

Fakta

Fakta: Svagare BNP-tillväxt

Riksbanken har skruvat fram räntehöjningarna på sikt något i den nya prognosen för den svenska ekonomin. För tredje kvartalet 2016 ligger medelvärdet nu på 1,38 procent, mot tidigare 1,45 procent i prognosen från i juli. Även ett år senare är ränteprognosen marginellt lägre.

Riksbanksledningen har också justerat BNP-prognosen för 2014 och 2015. Nu spås BNP öka med 1,7 procent i år, mot tidigare 2,2 procent. Nästa år bedöms BNP öka med 3,0 procent mot tidigare 3,3 procent. Källa: Riksbanken (TT)

Fakta: Så sätts styrräntan

Det är Riksbankens direktion med sex direktörer som avgör hur hög styrräntan ska vara. Grundprincipen är att styrräntan höjs när ekonomin är på väg in i en högkonjunktur som brukar leda till högre inflation.

Räntehöjningen ska kyla av ekonomin och hindra inflationen att stiga över Riksbankens mål på 2,0 procents inflation. På motsvarande sätt ska Riksbanken sänka räntan när ekonomin är på väg mot lågkonjunktur. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.