Löfven presenterar sin regering på fredag.

Uppdaterad
Publicerad

Vägen ligger nu öppen för Stefan Löfven som statsminister. På fredag nästa vecka räknar han med att presentera sina ministrar.

På fredagen träffade S-ledaren Stefan Löfven återigen riksdagens talman Per Westerberg, en sista kontrollstation före nästa veckas statsministeromröstning och regeringsförklaring.

-Min fasta övertygelse är att kunna presentera en regering och senare presentera en budget som kan gå igenom riksdagen, sade Löfven.

De borgerliga partierna har krävt försäkringar om att en minoritetsregering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tillräckligt stöd för sin budget. När talmannen nu litar på Löfven, ser Moderaterna inga skäl att göra en annan bedömning och är beredda att släppa fram S-ledaren som statsminister.

V kräver vinstregler

För att S och MP ska kunna få igenom sin budget måste de förankra den hos Vänsterpartiet. De förhandlingarna är inte i skarpt läge ännu, men partierna har inlett förhandlingar om vinster i välfärden. Det var V:s viktigaste valfråga och partiet har krävt rejäla steg mot ett vinststopp.

V-ledaren Jonas Sjöstedt uttryckte sig på fredagen i något mildare ordalag än tidigare efter att ha mött S- och MP-ledarna.

-Vi är inte överens än, men precis som Stefan Löfven sade så räknar vi med att så småningom bli överens på det här området. Och för oss är det viktigt att man verkligen gör något åt den här vinstjakten i välfärden, sade han.

Vad ”gör något åt” innebär i praktiken ville han inte gå in på.

SD osäkert kort

Ett mer osäkert kort är hur Sverigedemokraterna kommer att rösta i budgetomröstningen i december. SD kan då fälla regeringens budget genom att rösta på Alliansens budgetförslag.

-Hur SD röstar kan ingen ha en säker uppfattning om, kommenterade Löfven.

Poster ska fördelas

Under veckan har intensiva förhandlingar mellan S och MP pågått på flera nivåer och i olika konstellationer. Ministerposter och ansvarsområden ska fördelas och när Stefan Löfven läser upp regeringsförklaringen i riksdagen nästa fredag, om allt går enligt planen, måste partierna vara så överens att de kan beskriva vilken politik de vill föra. Då måste de kunna formulera sig i konfliktfrågor som kärnkraft, försvar och miljöskatter, även om det inte behöver vara i detalj.

Ett budgetförslag kommer att ta längre tid att få klart. Dels ska det även förhandlas med V, dels måste det vara mer konkret och helst ska det hålla genom budgetomröstningen i december.

Viktiga datum

29 september

Den nyvalda riksdagen samlas för första gången. Ny talman väljs. (SVT Forum sänder direkt i SVT2 och här på webben)

30 september

Riksdagen öppnas. Första möjliga dagen för talmannen att föreslå Stefan Löfven som ny statsminister.

2 oktober

Första möjliga dagen för riksdagen att godkänna statsministern. Löfven får inte ha 175 eller fler nej-röster emot sig.

3 oktober

Stefan Löfven räknar med att läsa upp sin regeringsförklaring och presentera ministrar. Regeringsskifte sker.

24 oktober

Sista dagen för att lägga fram budgetpropositionen om regering tillträder 3 oktober.

December

Riksdagen fattar sannolikt beslut om statsbudget. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.