Regeringen lägger om kursen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar nästa år 25 miljarder kronor på bland annat skola, vård och omsorg.

Oppositionen varnar för att höjda skatter, bidrag och ersättningar blir slutet för ”arbetslinjen”.

(Här kan du se hela debatten, uppdelad per talare. Under fredagen publiceras hela budgetdebatten i ett klipp)

Efter en tumulartad budgetpromenad, med många journalister och poliser som bryskt försökte skapa utrymme för finansministern, var Magdalena Andersson (S) först ut i talarstolen i riksdagens budgetdebatt.

Hon presenterade sin första budgetproposition som en ny färdriktning för Sverige.

-Vi syr successivt ihop de revor i välfärden som uppstått de senaste åren, sade hon i budgetdebatten.

Nästan en tredjedel av satsningarna går till skola, vård och äldreomsorg. Men även den gamla Alliansregeringen gick till val på satsningar inom samma områden.

Ökad jämlikhet

Den rödgröna regeringen lägger däremot nästan tre miljarder kronor på höjda bidrag och ersättningar, framför allt höjt tak och grundbelopp i a-kassan 2015. Dessutom ska den bortre gränsen i sjukförsäkringen tas bort nästa sommar.

De med högst inkomster får höjd skatt. Vänsterpartiet, som budgetförhandlat med regeringen, tycker att den gruppen haft kalas under de borgerliga åren.

LO glädjer sig över den nya jämlikhetsprofilen. TCO och Saco välkomnar a-kassehöjningen, men risar de höjda inkomstskatterna. Mest missnöjd med budgeten verkade idrottsrörelsen vara, som förgäves hoppats på Socialdemokraternas vallöfte om 272 miljoner kronor extra till idrotten.

-Det här är en rejäl besvikelse, säger Riksidrottsförbundets ordföranden Karin Mattsson Weijber.

Oförändrat barnbidrag

Budgetsatsningarna betalas med en rad olika skattehöjningar, främst höjda arbetsgivaravgifter för unga.

Reformerna som nu sjösätts ska efter 2015 byggas ut från 25 till 35 miljarder kronor. Nya reformer kan också tillkomma. Finansministern har avsatt utrymme för mer pengar till hushållen även efter 2015. Där ska sjukförsäkringsreformen få plats, men kanske också ytterligare sänkt skatt för pensionärer och höjt barnbidrag. Barnbidragshöjningen är ett vallöfte från S som inte blir uppfyllt nästa år.

Fler skattehöjningar väntas, främst en ny skatt på banker från 2016 och en vägslitageavgift, en lastbilsskatt. En nyhet är att högsta möjliga rut-avdrag halveras till 25 000 kronor per person och år från 2016.

”Jobbfientlig linje”

Oppositionen varnar för skattehöjningarna, höjda bidrag och ersättningar.

-Arbetslinjen byts ut mot en jobbfientlig linje, säger FP-ledaren Jan Björklund.

M:s gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, befarar att ökade incitament för att inte arbeta gör att utanförskapet ökar igen. Hon saknar också fler satsningar för företag.

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne ser en störtflod av företagsfientliga förslag och är bekymrad över hur energipolitiken ska utformas.

Sverigedemokraterna håller öppet för att stoppa budgeten genom att rösta på Allianspartiernas förslag i riksdagen i december. SD kallar budgeten för tillväxtfientlig och är, liksom Allianspartierna, kritisk till att arbetsgivarens kostnader för anställda över 65 år höjs och till regeringens traineejobb för unga.

-Möjligheten att få igenom budgeten har inte ökat, sade SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt i debatten.

Även om budgeten som helhet går igenom finns möjlighet att i efterhand bryta ut enskilda förslag, till exempel traineejobben, och försöka stoppa dem. Inga av oppositionspartierna vill utesluta sådana försök.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.