Asylsystemet – hur rättssäkert är det?

Uppdaterad
Publicerad

Kunskapsseminarium om att skyddsbehövande finns bland misstänkta krigsförbrytare.

Under 2014 sökte 81 000 personer asyl i Sverige. Hur förhindrar man att asylsystemet missbrukas? Gränspolisen, Migrationsverket och domstolsväsendet berättar om sitt arbete utifrån sina utgångspunkter. Moderaterna i justitieutskottet håller ett kunskapsseminarium mot bakgrund av att gränspolisen lyft upp problemet med att kriminella kommer in i landet, trots att de inte ska tillåtas inresa i Schengenområdet.

Patrik Engstrand, gränspolis, tog bland annat upp frågan om förvaring i samband med att personer som har förbjudits återvända till ett Schengenland, söker asyl här i landet.

Medverkande och arrangör:

Per Löwenberg och Patrik Engstrand från Gränspolisen, Staffan Ponnert, enhetschef för asylprövningsenheten på Arlanda och Anita Linder, lagman på Migrationsverket. Arrangör: Moderaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.