Attraktiv gymnasieutbildning för alla

Uppdaterad
Publicerad

De elever som väljer ett yrkesprogram ska känna sig säkra på att de kan läsa in högskolebehörighet utan krångel. Dessutom ska möjligheterna till extra stöd ses över

Regeringen tillsätter en utredning för att göra gymnasiets yrkesprogram mer attraktiva. Utredaren, Helen Ängmo som är överdirektör vid Skolverket, får bland annat i uppgift att se hur elevernas rättighet att läsa kurser som ger dem högskolebehörighet kan stärkas.

Redan i dag ska elever kunna välja till sådana kurser i schemat, men teori och verklighet går inte alltid ihop, enligt gymnasieminister Aida Hadzialic (S).

-Jag vill hitta en modell där alla kan få behörighet, men också en lösning som är förankrad på bredden i riksdagen, säger Hadzialic.

Bakgrunden till utredningen är de kraftigt sjunkande söksiffrorna till yrkesprogrammen och det faktum att 20 procent av yrkeseleverna aldrig avslutar gymnasiestudierna.

Fakta: Yrkesprogram

Efter gymnasiereformen 2011 ger gymnasieskolans yrkesprogram inte behörighet till högskolan om inte eleven aktivt väljer fördjupande kurser i svenska och engelska.

Sedan förändringen infördes har andelen nybörjarelever i årskurs 1 på yrkesprogrammen minskat från 31 procent till 26 procent.

Reglerna har ändrats så att det på samtliga yrkesprogram ska vara relativt enkelt att läsa in behörigheten.

Utredaren ska föreslå hur denna möjlighet kan stärkas ytterligare.

Källor: Utbildningsdepartementet och Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.