”Vi lever i en farligare värld”

Uppdaterad
Publicerad

Vapnens makt styr nu i Europas närhet, säger utrikesminister Carl Bildt när han avgår efter åtta år och en ”dödlig dos” av EU-möten.

”Alla” var där, diplomater, forskare och publicister, när den avgående ministern höll ett avslutande anförande vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm på måndagen.

Bildt backade bandet till ett tal han höll 2006 och de förhoppningar han då hade på världen, på ekonomin och freden. I två stora avseenden kom de i stället på skam: Den internationella finanskrisen från och med 2007 och ett allt aggressivare Ryssland, med invasioner av Georgien och senare Ukraina.

-I och med politiken gentemot Ukraina från sensommaren 2013, och med två militära invasioner detta år, står vi alldeles uppenbart inför ett öppet revisionistiskt, tydligt auktoritärt och uttalat antivästligt Ryssland i dag och i morgon, sade Bildt.

Efter en fredligare period är det nu ”vapnens makt som dikterar i det omedelbara europeiska närområdet”, sade Bildt och syftade på såväl Ryssland som Mellanöstern och Nordafrika – med en extremism som har band in i våra samhällen.

Dödlig mötesdos

-Vi måste fullt ut se sanningen som den är: Vi har kommit in i en påtagligt farligare tid, sade Bildt och underströk vikten av att hans efterträdare inser det.

Bildt har ”avverkat” 111 utrikesministrar i EU-kretsen och varit på flera än 130 utrikesministermöten i unionen.

-Det torde vara mer än en dödlig dos, sade han.

Han hade annars svårt att svara på vad han skulle sakna mest eller minst, vad han är stoltast eller minst stolt över.

-Andra får recensera mig men jag ser att många säger att Sverige verkligen har synts och hörts i världen och den europeiska politiken, att vi har haft inflytande.

Får pensionärsrabatt

Enskilda människoöden har varit en av de svårare uppgifterna, sade Bildt.

-Dawit Isaak är det som medierna mest intresserar sig för men det finns åtskilliga andra som har plågat mig ännu mer, sade Bildt utan att vilja säga vilka av hänsyn till deras säkerhet.

Bildt fyllde 65 i somras men tycks inte planera att pensionera sig.

-Nej, men det har ju den fördelen att jag får halva priset på Arlanda Express.

Han gladdes avslutningsvis åt en mätning som sade att stödet för utrikespolitiken i Sverige är 74 procent – mer än i något annat EU-land.

-Om vår värld blivit bättre under dessa år eller ej är nog dessvärre en annan fråga. Men vi gjorde i alla fall vad vi kunde.

Fakta: Carl Bildt

Född 1949.

Gift med EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt.

Har tre barn.

Utrikesminister 2006-14.

Statsminister 1991-94.

Partiledare för Moderaterna 1986-99.

Har haft flera internationella uppdrag i det forna Jugoslavien, bland annat som internationella samfundets höge representant i Bosnien 1995-97.

Farfars farfar Gillis Bildt var statsminister 1888-89.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.