Avtal ska ge mer förnybar energi

Publicerad

Sverige ska stå för finansieringen av mer förnybar energi. Samtidigt blir viss vindkraft dyrare att producera. Det är innehållet i ett nytt elavtal mellan Sverige och Norge.

Länderna har kommit överens om ändringar i avtalet som rör den gemensamma marknaden för elcertifikat, det stödsystem som ska öka produktionen av förnybar energi.

-Även om vi har ett överskott av el i dag vet vi att delar av den svenska elproduktionen är gammal och kommer att fasas ut, säger energiminister Ibrahim Baylan (S).

Det gemensamma målet för elcertifikatmarknaden höjs i avtalet med två terawattimmar till 28,4 år 2020. Höjningen ska helt finansieras av Sverige, och är ett led i att nå regeringens mål vad gäller förnybar energi. Men varken branschen eller regeringen bedömer att elkostnaden för hushållen kommer att öka på grund av detta.

Branschföreningen Svensk energi tycker däremot att tidpunkten för en ökning är dålig eftersom det redan finns ett stort överskott av el på den svenska marknaden, men energiministern håller inte med.

En annan förändring i avtalet är att undantaget från skatt som funnits för vissa vindkraftverk försvinner, efter krav från Norge. Väldigt små vindkraftverk kommer inte att påverkas, men till exempel en större fastighetsägare som funderar på att investera i ett vindkraftverk får räkna med högre kostnader.

Avtalet måste godkännas av respektive lands riksdag.

Fakta: Elcertifikat

Elcertifikat är ett ekonomiskt stöd för producenter av förnybar el.

För varje producerad megawattimme förnybar el kan producenterna få ett elcertifikat av staten. Certifikatet säljs sedan på en öppen marknad. Köpare är främst elleverantörer med kvotplikt, som måste köpa certifikat i förhållande till mängden el de levererar.

Källa: Energimyndigheten, regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.