Garanti till unga

Uppdaterad
Publicerad

Överordnat mål i Socialdemokraternas budgetförslag är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Bland annat vill S garantera alla unga jobb eller utbildning inom 90 dagar.

Socialdemokraterna presenterade på onsdagen det budgetförslag som partiet går till val på nästa år och överordnat mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

Det kan kräva omkring 200 000 nya jobb, enligt ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson.

-Budgetförslaget innebär att vi tar ett rejält första steg mot det här målet.

Garanti

S vill garantera alla unga jobb eller utbildning inom 90 dagar. Men trots att partiet satsar 5,1 miljarder på sådant, kan man bara garantera åtgärder efter 180 dagar. Andersson försäkrar dock att 90-dagarsgarantin går att nå nästa mandatperiod.

S vill också avveckla fas 3 och erbjuda arbetslösa ”extratjänster” till exempel i omsorgen eller renovering i miljonprogramsområden. Förslaget innebär också fler utbildningsplatser än vad regeringen föreslår.

Men för att S ska regera krävs troligen stöd från Miljöpartiet, som också presenterade budgetförslag på onsdagen. Även MP satsar på skola och jobb.

Klimatet viktigast

Men närmast MP-hjärtat ligger ändå klimatfrågor. MP satsar miljarder på olika insatser och nya och höjda klimatskatter bidrar i allra högsta grad till att finansiera partiets politik. Där finns exempelvis höjd bensinskatt på runt 5 miljarder kronor och ytterligare miljarder på flyg- och kärnkraftskatt.

Det är förslag som S-ledaren Stefan Löfven knappast kan sälja in när han reser landet runt för att marknadsföra partiets landsbygdspolitik. S satsar betydligt mindre på klimat och miljö och har få förslag på miljöskatter.

Men Andersson vill inte svara på hur partiernas klimatpolitik skulle gå ihop i en framtida regering.

-Det är en mycket hypotetisk fråga.

Jobbskatteavdrag

En annan skillnad är att S vill höja skatten på inkomster över 60 000 kronor i månaden, medan MP vill börja vid 40 000 kronor. Skillnaden handlar dock inte om så mycket pengar, anser Andersson. Vidare har MP inte bestämt vad man vill göra med femte jobbskatteavdraget, som S lovar ska få vara kvar.

Finansminister Anders Borg (M) är inte otippat kritisk till S-budgeten. Arbetslösheten ökar om det blir dyrare att anställa unga, och höjd krogmoms ger minskad konsumtion, hävdar Borg – som även anser att S vill ta bort spärrarna i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen.

-Det riskerar att leda till stigande utgiftsutveckling och på sikt riskerar det att tränga ut viktiga välfärdssatsningar och skapa tryck uppåt på skatterna.

TT

Ur S budgetförslag för nästa år

Avveckling av fas 3, som ersätts med ”extratjänster”.

Höjt barnbidrag med 100 kronor i månaden.

2 miljarder till mer personal i vården.

Mindre klasser på lågstadiet.

16 000 fler platser på högskolan.

1 000 nya specialpedagoger och speciallärare.

13 000 fler platser på yrkesvux, komvux och folkhögskola.

Slopat ansvar för andra sjuklönevecka för företag.

Sänkt skatt för pensionärer med 1,3 miljarder mer än regeringen. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.