Björklund: ”Sverige måste gå med i Nato”

Uppdaterad
Publicerad

Det blåser upp till politisk strid om försvars- och säkerhetspolitiken i kölvattnet av ubåtskränkningen i Stockholms skärgård. I dag begärde folkpartiledaren Jan Björklund att riksdagen ska hålla en extra debatt om säkerhetspolitiken och ett svenskt Nato-medlemskap.

– Vi har en utredning tillsatt av regeringen som säger att vi borde titta närmare på ett svenskt Nato-medlemskap. Men den nya regeringen säger att nej, det kan vi inte prata om, men jag menar att det här måste debattera och diskuteras, säger Jan Björklund i en intervju med SVT:s Rakt på.

”Natomedlemskap nödvändigt”

Sverige har under lång tid varit alliansfritt, men det säkerhetspolitiska läget har förändrats så mycket att ett Nato-medlemskap nu blivit nödvändigt, menar folkpartiledaren.

Rakt på

– Ett svenskt Nato-medlemskap skulle öka vår trygghet och vår säkerhet, säger Jan Björklund.

”Säkerhetspolitiska läget försämrats”

Folkpartiet har också krävt att Försvarsberedningen ska återinkallas efter ubåtskränkningen. Syftet är att göra en ny bedömning av det säkerhetspolitiska läget kring Östersjön. Men i ett skriftligt uttalande i dag säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) nej. Han menar att det skulle riskera att försena den försvarspolitiska proposition som ska läggas fram nästa år och sedan träda i kraft den 1 januari 2016.

– Jag beklagar det, säger folkpartiledaren Jan Björklund, som anser att utvecklingen i Sveriges omvärld har  gjort Försvarsberedningens rapport från i maj överspelad.

– Det säkerhetspolitiska läget har försämrats det senaste halvåret. Under sommaren och hösten har det hänt en rad allvarliga kränkningar av Sverige, flera hotfulla uttalanden från ledande personer i Kreml och dessutom den ryska aggressionen i Ukraina. Sammantaget är det rätt stora förändringar som jag menar att den förra Försvarsberedningen inte hade möjlighet att ta med, säger Jan Björklund.

”Radikal omprövning krävs”

I intervjun i Rakt på säger också folkpartiledaren att han ångrar försvarsbeslutet 2009. Beslutet som togs efter en proposition från den dåvarande alliansregeringen var felaktigt, menar han.

– Vi är alla delaktiga i de försvarsbedömningar som har gjorts. Försvarsbesluten 2004 och 2009 var ett misstag, medger Jan Björklund.

Folkpartiledaren efterlyser en ”radikal omprövning av försvarspolitiken” med ökad tonvikt på försvaret av Sverige och en nedprioritering av internationella insatser. Utöver de anslagshöjningar som aviserats av Försvarsberedningen i maj behövs ytterligare miljardtillskott till försvaret, anser han. Det handlar bland annat om nya resurser till marinen och resurser för att befästa Gotland ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rakt på

Mer i ämnet