C vill införa jobbfixarpeng

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet vill införa en ny modell för arbetsförmedling – en jobbfixarpeng. I partiets vårbudgetmotion finns också förslag på en premie för miljölastbilar och miljöbussar.

Centerpartiet vill satsa 300 miljoner kronor för att dra igång en försöksverksamhet med jobbfixarpeng i Malmö. Idén har partiet hämtat från Australien och tanken är att en jobbpeng ska följa den som söker jobb, ungefär som en skolpeng, men med tydliga krav på resultat.

Lyckas inte

-Dagens statliga Arbetsförmedling saknar förtroende både bland allmänheten och arbetsgivarna och lyckas inte med sitt uppdrag att matcha till fler riktiga arbeten, säger C-ledaren Annie Lööf.

-Vi vill testa den modell som funkat framgångsrikt i Australien, där andra aktörer – fackliga, privata eller ideella – förmedlar jobb med en prestationsbaserad ersättning. Man får inte betalt förrän den som söker jobb är i varaktigt arbete.

Förslagen hon lyfter fram ur partiets budgetmotion handlar om jobb, integration, miljö och landsbygd. Och mycket handlar om småföretag.

-Det är småföretagen, inte staten, som skapar fler jobb, säger Annie Lööf.

Till exempel vill partiet förändra beskattningen av personaloptioner Att erbjuda optioner är ett sätt för små företag att locka till sig nyckelpersoner när man inte har råd att erbjuda hög lön.

Ändrad arbetsrätt

Flera av förslagen går ut på att ”sänka trösklarna” för unga, lågutbildade och nyanlända. Det vill säga underlätta att få in en fot på arbetsmarknaden. Det kan handla om att bredda introduktionsjobb, bygga ut lärlingssystemet, inte kräva kollektivavtal för yrkesintroduktionsavtal och att förändra arbetsrätten. Argumentet att det kan leda till mer otrygga anställningar, kontrar Lööf med att det mest otrygga som finns är att vara arbetslös.

-Det är inte rättvist och modernt att så många står utanför arbetsmarknaden. Vi behöver sänka trösklarna, så att fler får chansen till första jobbet, säger Lööf.

Hon hänvisar till den danska modellen, med svagare arbetsrätt men relativt hög arbetslöshetsersättning en kortare tid.

Fakta: Förslag ur C:s budgetmotion

  • Förenkling av skatt på personaloptioner, kostar 240 miljoner kronor per år.
  • Pilotprojekt med jobbfixarpeng i Malmö. 300 miljoner kronor öronmärks av Arbetsförmedlingens anslag.
  • Vill ta bort krav på kollektivavtal för introduktionsjobb, istället ska det finnas krav på villkor som motsvarar kollektivavtal, så att fler småföretag kan delta.
  • Fler kompletterande utbildningar för nyanlända med akademisk examen, 100 miljoner avsätts per år.
  • Full kompensation till kommuner för flyktingmottagande. I ett första steg kostar det 600 miljoner kronor, därefter 700 miljoner per år.
  • Miljölastbils- miljöbusspremie, vilket beräknas kosta 300 miljoner 2017 och 450 miljoner 2018. Dessutom vill C förlänga supermiljöbilspremien till ett bonus-malus-system kan införas.
  • Vill decentralisera myndighetsstrukturen, vilket bland annat skulle minska lokalkostnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.