De ensamkommande flyktingbarnen

Uppdaterad
Publicerad

Så hanterar Solna och Södertälje situationen. Ann-Britt Ryd Pettersson samtalar med kommunalråden Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje och Arion Chryssafis (M), ordförande i socialnämnden i Solna.

Solna har under juli och augusti tagit emot nästan 600 ensamkommande barn vilket är en dramatisk ökning, berättar Arion Chryssafis. De flesta kommer från Afghanistan och är i gymnasieåldern.

Till Södertälje, som tagit emot många flyktingar genom åren, kommer mest syriska barn.

-Det vi önskar är en sorts ordning och reda i  flyktingmottagandet i allmänhet och även när det gäller ensamkommande flyktingbarn, så att alla kommuner hjälps åt på allvar och tar sitt ansvar för de ensamkommande flyktingbarn man är ålagd att ta emot, säger Boel Godner.

Hon berättar att vissa kommuner köper platser i andra kommuner åt barnen, till exempel i Södertälje, så att barnen då ska gå i skolan i Södertälje. Kommunen har ingenting att säga till om när privata aktörer startar hem.

– Det är staten som reglerar vilka som får komma hit och inte komma hit och det är kommunerna som hamnar med det yttersta ansvaret. Den politiken måste hänga ihop, säger Arion Chryssafis.

Boel Godner understryker att det är viktigt att barnen känner sig välkomna och får ett bra mottagande.

Se hela intervjun ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.