De toppar förtroendebarometern

Uppdaterad
Publicerad

Högervinden har mojnat och de ungas förtroende för sociala medier dalar. Men public service står högt i kurs hos svenska foilket.

Precis som i fjol är det Sveriges Radio som står högst i kurs bland de tillfrågade i årets förtroendebarometer. 73 procent svarade att de har mycket eller ganska högt förtroende för SR, följt av Sveriges Television på 71 procent.

– Public service spelar lite i en egen division. Det har med förväntningar att göra, vi förväntar oss andra saker av public service än vad vi gör av exempelvis TV4, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

MEG14

Oväntat resultat

Undersökningen visar samtidigt att den yngsta gruppen, 16-29 år, överlag har lägre förtroende för de olika medierna i år än i fjol. Bland annat har förtroendet för Facebook, Google och Twitter rasat.

Henrik Ekengren Oscarsson tycker att det är lite för tidigt att dra slutsatser av nedgången.

– Det är alltid lite så när man ser oväntade resultat, då blir man lite försiktig och vill se fler mätningar.

Högervinden har mojnat

Socialdemokraterna har gått om Moderaterna i årets förtroendemätning, S har gått upp från 34 till 36 procent. Moderaterna har samtidigt tappat rejält, från 42 till 33.

Enligt Ekengren Oscarsson går det i linje med att även regeringen tappat i förtroende jämfört med i fjol.

– Om du lägger den här kurvan jämte förtroendet för regeringen blir det nästan en spegelbild. Moderaterna är extremt associerade med regeringen.

– Det tydliga vi ser i svensk politik är att den högervind som fanns 2010 har mojnat betydligt. Det syns i opinionsmätningarna och det syns i den här förtroendebarometern.

1.200 personer har svarat via en nätenkät i februari.

Fakta

Toppen och botten

1. Sveriges Radio 2. Sveriges Television 3. Universitet/högskolor 4. Systembolaget 5. Ikea 6. Volvo 7. Amnesty 8. Dagens Nyheter 9. Skatteverket 10. Riksbanken

I botten på förtroendeligan ligger dessa (minst förrtroende först).

Twitter, Expressen, Sverigedemokraterna, Arbetsförmedlingen, Kristdemokraterna,Centerpartiet, Aftonblandet, TV3, Migrationsverket, Facebook

För dessa har förtroende fallit mest:

Sjukvården, Regeringen, Moderaterna, Systembolaget

För de två stora politiska partierna har siffrorna förändrats så här:

Socialdemokraterna hade 34 procent i fjol och har 36 procent i år. Moderaterna hade 42 procent i fjol och 33 procent i år.

År 2010 var siffrorna 55 procent för Moderaterna och 32 för Socialdemokraterna.

Sifo lät 1.200 personer svara på en nätenkät under februari 2014.

Källa: Medieakademin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MEG14

Mer i ämnet