De vill leda Kristdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer vill bli partiledare för KD. Hittills har Acko Ankarberg Johansson och Ebba Busch Thor synts mest, men även Jakob Forssmed och Penilla Gunther vill vara med i matchen.

Både Penilla Gunther och Jakob Forssmed sitter i riksdagen vilket inte de andra två kandidaterna gör. Men Penilla Gunther har fått ytterst få nomineringar från distrikten.

– I alla fall några har nominerat mig,  och jag tycker att det är viktigt att visa att någon vill , det har betydelse.

Rakt på

En fråga hon vill driva är ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen, men hon vill inte ha en tredje pappamånad.

Jakob Forssmed, som också är ekonomisk-politisk talesperson, tycker att det är allvarligt man vill ta bort vårdnadsbidraget genom att Folkpartiet verkar liera sig med regeringen.

När det gäller abortlagstiftningen står båda bakom den. Jakob Forssmed understryker att han vill se mer förebyggande arbete.

Arbetslöshet och sysselsättning

Jakob Forssmed menar att KD:s integrationsförslag om att nyanlända de första fem åren inte ska behöva betala skatt upp till 100 000 kr/år, bör gälla även för ungdomar. Det kan kosta 5-10 miljarder men det är svårt säga hur många jobb det ger.

Allt fler arbetslösa är längre ifrån arbetsmarknaden idag och Penilla Gunther månar särskilt om de funktionshindrade, för där behövs det bättre lönebidrag.

RUT-tjänster- båda vill utvigda RUT.

Integrationsförslaget i form av tillfälliga uppehållstillstånd ställer också båda två upp på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rakt på

Mer i ämnet