Falska nyheter hotar val

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven varnar för påverkanskampanjer och desinformation.

Löfven pekar på rapporter om ryska försök att påverka det amerikanska presidentvalet.

– Sverige behöver en digital upprustning och en stärkt medvetenhet om desinformation. Det finns ingenting som säger att svenska val i framtiden kommer att vara fredade, säger Löfven till TT.

En digital upprustning innebär, enligt statsministern, att öka skyddet mot dataintrång och vaksamheten mot desinformation som falska nyheter. Löfven ger som ett exempel att svenska ministrar drabbats av falska Twitterkonton.

Medborgaransvar

På Folk och Försvar berättade Gunnar Karlsson, chef MUST Försvarsmakten, hur MUST arbetar med frågan.

Det hölls också en paneldiskussion med Anders Lindberg, tf chef ledarredaktionen Aftonbladet, Mikael Tofvesson, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Patrik Oksanen, politikredaktör på MittMedia.

Patrik Oksanen ser ett viktigt sätt att förhålla sig till desinformationen: 

– Jag uppmanar alla att ta sitt medborgaransvar, gå in och säga ifrån, markera att det verkar galet och inte stämmer och där har vi alla ett ansvar. Att ta debatten i en demokrati, säger Oksanen i samtalet.

Se inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.