Duellen: Nato

Uppdaterad
Publicerad

Allan Widman (FP) och Peter Rådberg (MP) debatterar Sveriges försvar och vårt förhållande till Nato. Programledare är Ann-Britt Ryd Pettersson. Inspelat 26 augusti.

Oron i världen påverkar även den svenska valrörelsen.

-Det som händer i Ryssland nu tar vi direkt avstånd från. Ryssland har annekterat Krim och det går helt åt fel håll. Men det finns inget militärt hot mot Sverige och det är i stort sett åtta partier helt överens om, säger Miljöpartiets försvarspolitiker Peter Rådberg. 

Duellen

Allan Widman, Folkpartiets försvarspolitiske talesperson, är förvånad över Peter Rådbergs inställning.

– Enligt min mening är det inte längre en fråga OM Vladimir Putin tänker göra någonting militärt i stor skala i Ukraina utan frågan är egentligen NÄR detta kommer att inträffa, säger han.

”Sverige måste gå med i Nato”

– Och det Sverige måste göra nu är två saker, dels måste vi fullt ut bli medlemmar utav Nato och få den kollektiva säkerhet som den alliansen erbjuder, och nummer två så måste vi också stärka vårt eget försvar, för nu börjar det bli bråttom.

Peter Rådberg håller inte med.

-För att lösa konflikten i Ryssland och Ukraina gör du ju inte genom att rusta upp Sverige och köpa 70 JAS-plan och bygga två utbåtar.

Peter Rådberg vill stärka FN:s roll och säger att Miljöpartiet vill satsa väldigt stora pengar på att vara ute i världen och vara förebyggande.

– Allan Widman vill ta hem folk utifrån, bygga upp ett starkt försvar och tror att det skulle vara lösningen på konflikten i Ukraina, säger Rådberg. 

Energipolitik

– Vad det handlar om, det är mycket energipolitik. Vi har ett EU som är splittrat på 28 länder som inte kan rå på Putin där. Och han är ganska smart. Han försöker sälja gas till Tyskland, vi har fransmännen som säljer båtar osv. Så vi har splittrat EU.

– Det är viktigt med internationella insatser och det är klart att Sverige ska delta. Men inte minst erfarenheterna från Afghanistan har ju lett till att allt färre länder i dag vill ställa upp på stora, internationella insatser, säger Allan Widman. 

Han säger att säkerhetsläget för Sverige och för hela Nord- och Centraleuropa har förändrats i grunden och att Sverige ser om det egna huset och försvaret, precis som länder i vår närhet gör.

Se hela samtalet i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Duellen

Mer i ämnet